«Επέλαση» της Tanger Med στη Βόρεια Αφρική

«Επέλαση» της Tanger Med στη Βόρεια Αφρική

106
«Επέλαση» της Tanger Med στη Βόρεια Αφρική
Φωτο: Tanger Med

Η μαροκινή κυβέρνηση ανακοίνωσε την πώληση ενός στρατηγικού μεριδίου της τάξης του 35% της κρατικής εταιρείας διαχείρισης των λιμένων και των τερματικών της χώρας (Societe d’Exploitation des Ports) γνωστή ως Marsa Maroc, στην εταιρεία που διαχειρίζεται το λιμάνι της Ταγγέρης, Tanger Med. Η τιμή της συναλλαγής ορίστηκε στα $605 εκατ. δολάρια (5.48 δισ. ΜAD).

Η εξαγορά αναμένεται να διεξαχθεί εξωχρηματιστηριακά, ενώ η ολοκλήρωσή της υπόκειται στην έγκριση των ρυθμιστικών αρχών. Το μαροκινό κράτος θα διατηρήσει ποσοστό 25% στη Marsa Maroc. Μάλιστα η εν λόγω συναλλαγή εντάσσεται στο πλαίσιο της τρέχουσας μεταρρύθμισης του δημοσίου τομέα της αφρικανικής χώρας, με την οποία το μαροκινό κράτος επιδιώκει μέσω των κρατικών του επιχειρήσεων την υποστήριξη σημαντικών κλάδων της οικονομίας.

Η Tanger Med και η Marsa Maroc, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους ενώ θα συνάψουν μία στρατηγική συνεργασία η οποία αφενός θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν συνέργειες αφετέρου θα ενισχύσει το Μαρόκο με έναν ισχυρό όμιλο που μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του τομέα των logistics που αντιμετωπίζει η εθνική οικονομία. Η συνεργασία αναμένεται να παρέχει στον εγχώριο βιομηχανικό κλάδο αλλά και στους εισαγωγείς και τους εξαγωγείς της χώρας πιο αποτελεσματικές και ανταγωνιστικές υπηρεσίες στο πλαίσιο της δυναμικής αναδιάταξης των διεθνών εφοδιαστικών διαδρόμων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.