Ναυάγιο πλοίου ανακαλύφθηκε στις ακτές της Σικελίας

Ναυάγιο πλοίου ανακαλύφθηκε στις ακτές της Σικελίας

206
Ναυάγιο πλοίου ανακαλύφθηκε στις ακτές της Σικελίας
Φωτό Αρχείου

Ένα αρχαίο ρωμαϊκό πλοίο το οποίο χρονολογείται από τον 2ο αιώνα π.Χ. ανακαλύφθηκε στη Μεσόγειο, στα ανοιχτά της ακτής της Σικελίας, κοντά στο Παλέρμο, όπως μεταδίδει το Euronews

Το πλοίο, το οποίο βρίσκεται σε βάθος 92 μέτρων κοντά στην Isola delle Femmine, είναι ένα από τα πολλά ναυάγια που βρέθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες από Ιταλούς ερευνητές. Οι εικόνες από τον τόπο του ναυαγίου, που ελήφθησαν από υποβρύχιο ρομπότ, δείχνουν ότι το πλοίο ήταν πλήρως φορτωμένο με αμφορείς, οι οποίοι πιθανότατα μετέφεραν κρασί.

Η ανακάλυψη χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα των τελευταίων ετών, ενώ η Περιφερειακή Ιταλική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (ARPA) υπολόγισε ότι η ηλικία του πλοίου είναι άνω των 2.000 ετών.

«Βρήκαμε έναν αξιοσημείωτο αριθμό αμφορέων διαφορετικών μεγεθών και διαφορετικών σχημάτων. Αρχικώς εκτιμάται ότι χρονολογούνται από τον 2ο αιώνα π.Χ», δήλωσε ο Vincenzo Infantino, διευθυντής της ARPA στη Σικελία.

Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν ότι το ναυάγιο θα ρίξει φως στην εμπορική δραστηριότητα της αρχαίας Ρώμης στη Μεσόγειο, όπου οι Ρωμαίοι εμπορεύονταν μπαχαρικά, κρασί, ελιές και άλλα προϊόντα από τη Βόρεια Αφρική, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Μέση Ανατολή. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο, η ιταλική αστυνομία σε συνδυασμό με ωκεανογραφικές υπηρεσίες, συνεργάζονται με απώτερο σκοπό όχι μόνο την καταγραφή αρχαίων ναυαγίων αλλά και την καταπολέμηση της παράνομης πώλησης αρχαίων τεχνουργημάτων στη μαύρη αγορά.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.