Αναφορά για νέα επίθεση σε πλοίο στα ανοικτά των ΗΑΕ

Αναφορά για νέα επίθεση σε πλοίο στα ανοικτά των ΗΑΕ

403
Αναφορά για νέα επίθεση σε πλοίο στα ανοικτά των ΗΑΕ
Φωτό αρχείου

Το Ομάν έδωσε νωρίτερα την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση ότι το τάνκερ Asphalt Princess ενεπλάκη σε πειρατεία στην Αραβική Θάλασσα, λίγη ώρα αφού η βρετανική υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας (UKMTO) ανακοίνωσε ότι το συμβάν έχει τελειώσει.

Η προειδοποίηση της UKMTO, βάσει μιας πηγής από τρίτο μέρος, συνιστά στα πλοία να είναι εξαιρετικά προσεκτικά στην περιοχή, περίπου 61 ναυτικά μίλια ανατολικά της Φουτζάιρα.

Τρεις πηγές υπηρεσιών ασφαλείας της ναυσιπλοΐας δήλωσαν στο Reuters ότι το τάνκερ Asphalt Princess κατελήφθη από δυνάμεις που φέρονται να στηρίζονται από το Ιράν, κάτι που η Τεχεράνη διέψευσε.

Το Κέντρο Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Ομάν ανέφερε στο Twitter ότι έλαβε πληροφορίες πως το τάνκερ Asphalt Princess ενεπλάκη “σε ένα περιστατικό πειρατείας στα διεθνή ύδατα του Κόλπου του Ομάν”, ενώ πρόσθεσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό του σουλτανάτου έστειλε πολλά πλοία για να φροντίσουν για την ασφάλεια των διεθνών υδάτων.

Λίγο νωρίτερα σήμερα η UKMTO είχε ανακοινώσει ότι τα πρόσωπα που είχαν επιβιβαστεί στο τάνκερ “το εγκατέλειψαν” και πλέον το πλοίο είναι “ασφαλές” και “το περιστατικό τελείωσε”.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν χαρακτήρισε «ύποπτες» τις αναφορές για περιστατικά ασφαλείας και προειδοποίησε να μην καταβληθούν προσπάθειες να δημιουργηθεί ένα «ψευδές κλίμα» εναντίον της Τεχεράνης.

«Οι αναφορές για διαδοχικά συμβάντα ασφαλείας σε πλοία στον Περσικό και τον Κόλπο του Ομάν είναι απολύτως ύποπτες» έγραψε ένας ιστότοπος του υπουργείου επικαλούμενος τον εκπρόσωπό του, Σαΐντ Χατιμπζαντέχ.

Ο εκπρόσωπος «προειδοποίησε για προσπάθειες με στόχο τη δημιουργία ενός ψευδούς κλίματος για συγκεκριμένους πολιτικούς σκοπούς», πρόσθεσε.

Πρόσφατα το Ιράν διαμήνυσε ότι θα απαντήσει σε οποιαδήποτε απειλή για την ασφάλειά του, αφού οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Βρετανία κατηγόρησαν την Τεχεράνη ότι επιτέθηκε σε ένα τάνκερ ισραηλινών συμφερόντων στα ανοιχτά του Ομάν.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανέφερε ότι «ερευνά κατεπειγόντως» το συμβάν που σημειώθηκε σήμερα σε ένα πλοίο, στα ανοιχτά της Φουτζάιρα των ΗΑΕ. «Διενεργούμε κατεπείγουσα έρευνα για το περιστατικό σε πλοίο στα ανοιχτά των ακτών των ΗΑΕ», ανέφερε ένας εκπρόσωπός του σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.