Σύντομα η επιστροφή του «ανανεωμένου» MAS400

Σύντομα η επιστροφή του «ανανεωμένου» MAS400

90
Σύντομα η επιστροφή του «ανανεωμένου» MAS400

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η επιστροφή του Mayflower Autonomous Ship (MAS400) στο νερό. Το πρώτο υπερατλαντικό ταξίδι δεν ολοκληρώθηκε, καθώς ένα τεχνικό πρόβλημα στο υβριδικό σύστημα πρόωσης του αυτόνομου σκάφους οδήγησε στη ματαίωση της αποστολής.

Ωστόσο, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός θαλάσσιων ερευνών ProMare δεν έχει ακόμη αποφασίσει πότε θα επιχειρηθεί ξανά η διάσχιση του Ατλαντικού ωκεανού από το ερευνητικό σκάφος.

Πάντως, προτού το πρόβλημα εκδηλωθεί, το MAS400 διέσχισε 450 ναυτικά μίλια, με μέση ταχύτητα τους επτά κόμβους, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα καλή αποδοτικότητα και ικανότητα προσαρμογής στις εκάστοτε καιρικές συνθήκες.

Υπενθυμίζεται πως το ερευνητικό πλοίο χρησιμοποιεί συστήματα αυτοματοποίησης της IBM, τεχνητή νοημοσύνη και προηγμένες τεχνολογίες για την αξιολόγηση της κατάστασής του, του περιβαλλοντικού αντικτύπου και της αποστολής του και τη μετέπειτα λήψη αποφάσεων.

Μέχρι το MAS400 να επιστρέψει στο νερό, η ProMare θα εκμεταλλευτεί πλήρως την ευκαιρία που παρουσιάστηκε λόγω της ματαίωσης του πρώτου ταξιδιού, έτσι ώστε να αναβαθμίσει τις προηγμένες τεχνολογίες που χρησιμοποιεί το σκάφος και να το επιθεωρήσει ενδελεχώς.

Φωτό: www.ibm.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.