Παρέμβαση της Κίνας για τις καλπάζουσες τιμές βασικών εμπορευμάτων

Παρέμβαση της Κίνας για τις καλπάζουσες τιμές βασικών εμπορευμάτων

114
Παρέμβαση της Κίνας για τις καλπάζουσες τιμές βασικών εμπορευμάτων

Στον περιορισμό της καλπάζουσας αύξησης της τιμής βασικών εμπορευμάτων αποσκοπεί η Κίνα, μέσω της διάθεσης περίπου 170.000 τόνων μεταλλευμάτων από τα εθνικά της αποθέματα. Ειδικότερα, βάσει ανακοινώσεων των αρμόδιων κινεζικών αρχών, περίπου 30.000 τόνοι χαλκού, 90.000 τόνοι αλουμινίου και 50.000 τόνοι ψευδαργύρου θα διοχετευτούν στην αγορά στα τέλη Ιουλίου από τα αποθέματα της χώρας.

Από την αρχή της χρονιάς, οι τιμές των χύδην αγαθών έχουν αυξηθεί σημαντικά, αντανακλώντας την ασυμμετρία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς και δυσχεραίνοντας τη λειτουργία μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αναφέρει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Πάντως, το πακέτο τόνωσης της εγχώριας προσφοράς που αναμένεται στα τέλη Ιουλίου δεν είναι το πρώτο που έχει εισαχθεί στις αγορές. Στις αρχές Ιουλίου, οι αρμόδιες αρχές διενήργησαν δημοπρασία για την προμήθεια 100.000 τόνων χαλκού, αλουμινίου και ψευδαργύρου, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 200 εταιρείες. Οι τιμές που καταγράφηκαν στη δημοπρασία εκείνη ήταν μικρότερες από τις αντίστοιχες της αγοράς κατά 3-9%.

Εμπειρογνώμονες του κλάδου έχουν αναφέρει πως, αν η κυβέρνηση λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να διασφαλίσει την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης αγαθών, οι τιμές θα επιστρέψουν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Είναι ακόμη άγνωστο το πώς ακριβώς θα επηρεαστεί η ναυτιλία από τις κινήσεις της Κίνας στην εγχώρια οικονομία της. Υπενθυμίζεται πως, από τις αρχές του έτους, η αγορά των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρών φορτίων απολαμβάνει ιδιαίτερα υψηλά ναύλα.

Φωτό: Stan Jacobs/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.