
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ψήφισε την απαγόρευση πώλησης οχημάτων που θα χρησιμοποιούν βενζίνη ή ντίζελ έως το έτος 2035, για να αλλάξει τον ενεργειακό πίνακα στις μεταφορές της Γηραιάς Ηπείρου.
Οι προτάσεις της Επιτροπής πρέπει να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτού καταστούν νόμοι ‒ και οι εκθέσεις δείχνουν ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αντίσταση από τα κράτη-μέλη.
Η διεθνής κοινότητα μεταβαίνει σταδιακά από τα ορυκτά καύσιμα σε φιλικές προς το περιβάλλον πηγές και προς το παρόν η στρατηγική είναι να ενθαρρύνει την αγορά είτε υβριδικών (που λειτουργούν τόσο με ηλεκτρικό ρεύμα όσο και με βενζίνη) είτε πλήρως ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Η Επιτροπή πρότεινε μείωση κατά 55% των εκπομπών CO2 από τα τρέχοντα επίπεδα έως το 2030, αυξάνοντας το ποσοστό στο 100% έως το 2035, κάτι που θα καθιστούσε αδύνατη την πώληση μη ηλεκτρικών οχημάτων εντός των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.
Η Adina-Ioana Vălean, επίτροπος της ΕΕ για τις μεταφορές, δήλωσε ότι τα μέτρα θα «δημιουργήσουν μια αγορά βιώσιμων εναλλακτικών καυσίμων και τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν τη σωστή υποδομή για τη διασφάλιση της ευρείας απορρόφησης οχημάτων και σκαφών μηδενικών εκπομπών. Είναι μια ευκαιρία η ΕΕ να καταστεί ηγετική αγορά τεχνολογιών αιχμής».
Ο στόχος του 2035 είναι απαραίτητος, καθώς τα αυτοκίνητα πιστεύεται ότι διαρκούν το πολύ 15 χρόνια, έτσι ώστε από το 2050 μόνο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να μπορούν να κυκλοφορήσουν στην αγορά.
Μια έκθεση που δημοσιεύτηκε από την εφημερίδα της Μαδρίτης El País εξήγησε ότι «η Επιτροπή είναι ευθυγραμμισμένη με αυτό που είχαν ήδη προτείνει ορισμένες χώρες και με αυτό που έθεσαν πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες στο τραπέζι σχετικά με τις προτιμήσεις που δείχνουν οι καταναλωτές σε μεγάλο βαθμό».
Η ισπανική ανάλυση διευκρινίζει επίσης ότι «το μέτρο είναι ένα μήνυμα προς τους Ευρωπαίους κατασκευαστές να επιταχύνουν τη μετατροπή τους προς το ηλεκτρικό αυτοκίνητο και μια προειδοποίηση προς ξένες εταιρείες να αλλάξουν, εάν θέλουν να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη».
Αρκετές μεγάλες μάρκες αυτοκινήτων, όπως οι Bentley, Ford, Opel, Vauxhall και Volvo, έχουν ήδη σκιαγραφήσει σχέδια για μετάβαση σε πλήρως ηλεκτρικούς στόλους στην Ευρώπη έως το 2030.
Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνουν επίσης νομοθεσία για την ενίσχυση της υποδομής που απαιτείται για τη μαζική χρήση EV «σύμφωνα με τις πωλήσεις αυτοκινήτων μηδενικών εκπομπών».
Αυτό περιλαμβάνει την απαίτηση, έως το 2025, τα κράτη-μέλη να εγκαταστήσουν δημόσια σημεία φόρτισης σε μεγάλους δρόμους σε διαστήματα όχι περισσότερο από 60 km για EV μπαταρίας και 150 km (93 μίλια) για EV κυψέλης καυσίμου υδρογόνου.
Φωτό: YNA/ ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θαλάσσιων Λιμένων (ESPO), μέσω ανακοίνωσής του, προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη να καταρτίσουν ένα ισχυρό όργανο χρηματοδότησης αναφορικά με…
Το EMMYS Yacht Show επιστρέφει στον Πόρο από τις 7 έως τις 10 Μαΐου 2026, με ανανεωμένο όραμα και έμφαση στη σύγχρονη εμπειρία θαλάσσιου…
Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν διαβεβαίωσε τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Sergey Lavrov για την «άνευ όρων» υποστήριξή του στη Ρωσία στον συνεχιζόμενο…
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κύμα επιθέσεων σε εμπορικά πλοία ένεκα της γεωπολιτικής έντασης που επικρατεί κυρίως στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, οι…
Η προκαταρκτική έρευνα της Υπηρεσίας Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων (AAIB) για το αεροπορικό δυστύχημα της Air India, που κόστισε τη ζωή σε 260 ανθρώπους, καταδεικνύει…
Αύξηση 0,8% σημείωσε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Μάιο του 2025 σε σύγκριση με την αντίστοιχη δύναμη του Μαΐου 2024, έναντι αύξησης…
Ο Σύνδεσμος Μεσιτών Ναυτιλιακών Συμβάσεων (HSA), ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία την επετειακή διοργάνωση του Pireas 2025, τιμώντας τα 50 χρόνια από την ίδρυση του…
Η Seaven Tanker & Dry Management Inc. ανακοινώνει την απόκτηση του 20ού πλοίου του στόλου της με ελληνική σημαία, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα τη δέσμευσή της…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ