Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα πράσινο μέλλον

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα πράσινο μέλλον

35
Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα πράσινο μέλλον

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε την Τετάρτη 14 Ιουλίου το πιο φιλόδοξο σχέδιό της περί της κλιματικής αλλαγής, σκοπεύοντας να είναι η πρώτη από τις μεγάλες οικονομίες που θα μετατρέψει τους μακροπρόθεσμους «πράσινους» στόχους σε πράξεις εντός της δεκαετίας, αναφέρει το Reuters.

Το σχέδιο περιλαμβάνει αναλυτικές κατευθυντήριες γραμμές για την επίτευξη μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα κράτη-μέλη της Ένωσης της τάξεως του 55% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αποσκοπεί στην επίτευξη μιας οικονομίας ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα έως το 2050.

Στο πλαίσιο αυτών των στόχων, η Κομισιόν προτείνει την αναθεώρηση και την επέκταση του ευρωπαϊκού συστήματος εκπομπών (ETS – Europe Trading System). Η ένταξη της ναυτιλίας στο ETS έχει φέρει θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους της ναυτιλιακής βιομηχανίας, καθώς ερμηνεύεται ως μια μονομερής κίνηση από πλευράς Βρυξελλών, ενώ στελέχη της αγοράς εκλαμβάνουν την απόφαση ως μια «προτροπή» προς τον ΙΜΟ να επιταχύνει τη διαμόρφωση και την εφαρμογή των διεθνών κανόνων του. Δεν είναι, άλλωστε, κρυφό ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία συνεχίζει να επιθυμεί ξεκάθαρα τη θέσπιση μέτρων με παγκόσμιο χαρακτήρα.

Φωτό: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.