Σιδηρομετάλλευμα: Η εξάρτηση της Αυστραλίας από την «ακόρεστη» Κίνα

Σιδηρομετάλλευμα: Η εξάρτηση της Αυστραλίας από την «ακόρεστη» Κίνα

183
Σιδηρομετάλλευμα: Η εξάρτηση της Αυστραλίας από την «ακόρεστη» Κίνα

Οι εμπορικές διενέξεις Πεκίνου-Καμπέρας φαίνεται πως έχουν επηρεάσει ελάχιστα το διμερές εμπόριο, με την Κίνα να αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% των αυστραλιανών εξαγωγών προϊόντων τον περασμένο Μάιο, εν μέσω πολύ ισχυρής ζήτησης για σιδηρομετάλλευμα. Μάλιστα, τον Μάιο, η αξία των εξαγωγών iron ore της Αυστραλίας προς την Κίνα άγγιξε τα $12,6 δισ., αντιπροσωπεύοντας το 75% όλων των εξαγωγών αυστραλιανών προϊόντων στην ασιατική χώρα.

Πρόσφατα στοιχεία της Reserve Bank της Αυστραλίας δείχνουν, μάλιστα, μια «έλλειψη διαφοροποίησης» στους εμπορικούς δεσμούς της χώρας και μια αυξημένη εξάρτηση από τις πωλήσεις iron ore στην Κίνα.

Το αυστραλιανό Υπουργείο Βιομηχανίας εκτιμά ότι η αξία των εξαγωγών σιδηρομεταλλεύματος από τα $103 δισ. το 2019/2020 θα αυξηθεί στα $149 δισ. το 2020/2021, απόρροια των αυξημένων εξαγωγών και της σημαντικής ανάκαμψης των τιμών.

Σε έκθεσή του το Υπουργείο Βιομηχανίας της Αυστραλίας σημειώνει ότι η αύξηση των τιμών σιδηρομεταλλεύματος ερμηνεύεται από την αύξηση της ζήτησης από τα χαλυβουργεία στην Κίνα και σε άλλες μεγάλες οικονομίες, καθώς λαμβάνει χώρα μια οικονομική ανάκαμψη μετά τις οδυνηρές συνέπειες της πανδημίας.

Η κυρίαρχη θέση της Αυστραλίας στην αγορά σε συνδυασμό με κάποιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Βραζιλία στην προσφορά σιδηρομεταλλεύματος, οι οποίες εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν έως το 2022, αφήνουν ελάχιστες επιλογές στην Κίνα για τη διαφοροποίηση των προμηθειών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.