Κανένα περιθώριο εφησυχασμού για τις πειρατικές επιθέσεις σε πλοία

Κανένα περιθώριο εφησυχασμού για τις πειρατικές επιθέσεις σε πλοία

231
Κανένα περιθώριο εφησυχασμού για τις πειρατικές επιθέσεις σε πλοία

Τα περιστατικά πειρατείας και ληστρικών επιθέσεων σε πλοία σημειώνουν σημαντική μείωση, ωστόσο οι κίνδυνοι για τους ναυτικούς παραμένουν και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού σε ό,τι αφορά την ασφάλειά τους.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙMB Piracy Reporting Centre (PRC), το α’ εξάμηνο του 2021 καταγράφηκαν 68 τέτοια περιστατικά, ο μικρότερος αριθμός από το 1994. Το αντίστοιχο διάστημα πέρσι τα περιστατικά ληστρικών και πειρατικών επιθέσεων ανέρχονταν σε 98.

piracy

Παρά τη συνολική μείωση των περιστατικών, η βία ενάντια στα πληρώματα φαίνεται πως καλά κρατεί καθώς 50 ναυτικοί απήχθησαν, δύο δέχτηκαν επίθεση, ένας τραυματίστηκε και ένας σκοτώθηκε το α΄ εξάμηνο του έτους.

Ο Κόλπος της Γουινέας εξακολουθεί να αποτελεί το επίκεντρο των πειρατικών επιθέσεων σε πλοία καθώς το 32% των καταγεγραμμένων περιστατικών έλαβε χώρα στην περιοχή, σύμφωνα με το IMB. Επίσης στην περιοχή καταγράφηκαν και οι 50 απαγωγές ναυτικών του α’ εξαμήνου. Ο αριθμός των απαγωγών στον Κόλπο της Γουινέας είναι ο μικρότερος από το Q2 του 2019, ωστόσο όπως προκύπτει από τα στοιχεία οι δράστες στοχεύουν σε όλους τους τύπους πλοίων στην περιοχή.

piracy 2

Στα Στενά της Σιγκαπούρης σημειώθηκαν 16 περιστατικά έναντι 11 το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, με το IMB να υπογραμμίζει ότι η φύση τέτοιου είδους επιθέσεων είναι ευκαιριακή. Ωστόσο προειδοποιεί για το γεγονός ότι σε επτά από τις επιθέσεις αυτές, οι δράστες ήταν εξοπλισμένοι με μαχαίρια.

Πηγή: ΙΜΒ

Φωτό: Anna Wade/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.