Εξαίρεση της ναυτιλίας από τον παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο

Εξαίρεση της ναυτιλίας από τον παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο

383
Εξαίρεση της ναυτιλίας από τον παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η πλειοψηφία των χωρών που διαπραγματεύονται μια παγκόσμια αναθεώρηση της διασυνοριακής φορολογίας των πολυεθνικών επιχειρήσεων υποστήριξαν την εφαρμογή νέων κανόνων, βάσει των οποίων διευθετείται το ζήτημα για το πού θα φορολογούνται οι εταιρείες αυτές, ενώ επίσης ορίζεται ένας ελάχιστος φορολογικός συντελεστής τουλάχιστον 15%. Ειδικότερα, 130 χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πάνω από το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ, υποστήριξαν τη συμφωνία.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που εδρεύει στο Παρίσι, ο οποίος φιλοξένησε τις συνομιλίες, ανακοίνωσε ότι ένας παγκόσμιος ελάχιστος εταιρικός φόρος εισοδήματος τουλάχιστον 15% θα μπορούσε να αποφέρει περίπου $150 δισ. σε πρόσθετα παγκόσμια φορολογικά έσοδα ετησίως. Μάλιστα η εφαρμογή νέων κανόνων αναφορικά με το πού θα φορολογούνται οι μεγαλύτερες πολυεθνικές, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα μετατοπίσει τα φορολογικά δικαιώματα κερδών που ανέρχονται σε πάνω από $100 δισ. στις χώρες στις οποίες τα κέρδη αυτά δημιουργούνται.

«Με έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο, οι πολυεθνικές εταιρείες δεν θα είναι πλέον σε θέση να κάνουν τις χώρες να αντιμάχονται μεταξύ τους σε μια προσπάθεια να μειώσουν τους φορολογικούς συντελεστές», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Επίσης πρόσθεσε πως οι συγκεκριμένες εταιρείες δεν θα είναι σε θέση πλέον να αποφύγουν την καταβολή ενός δίκαιου μεριδίου, κρύβοντας τα κέρδη που παράγονται στις ΗΠΑ ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, σε φορολογικούς παραδείσους.

Ο ελάχιστος εταιρικός φόρος δεν απαιτεί από τις χώρες να καθορίσουν τους συντελεστές τους στο συμφωνημένο κατώτατο όριο, αλλά δίνει σε άλλες χώρες το δικαίωμα να επιβάλουν συμπληρωματική εισφορά για το εισόδημα των εταιρειών που προέρχονται από μια χώρα που έχει χαμηλότερο συντελεστή.

Η ομάδα των επτά πιο προηγμένων οικονομιών (G7) συμφώνησε τον Ιούνιο για έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή τουλάχιστον 15%. Η ευρύτερη επικύρωση της συμφωνίας θα πάει στην ομάδα των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών (G20), προκειμένου να λάβει τις απαραίτητες πολιτικές εγκρίσεις σε μια συνάντηση στη Βενετία εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εννέα χώρες που δεν υπέγραψαν τη συμφωνία είναι οι χώρες-μέλη της ΕΕ με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές Ιρλανδία, Εσθονία και Ουγγαρία, καθώς και το Περού, τα Μπαρμπέιντος, η Σρι Λάνκα, η Νιγηρία, η Κένυα και ο Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες. Ωστόσο, οι χώρες που δεν υπέγραψαν κινδυνεύουν να απομονωθούν, καθώς όλες οι σημαντικές οικονομίες αλλά και χώρες που αποτελούν φορολογικούς παραδείσους, όπως οι Βερμούδες, οι Νήσοι Κέιμαν και οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, υπέγραψαν τη συμφωνία.

Ο νέος ελάχιστος φορολογικός συντελεστής θα ισχύει για εταιρείες με κύκλο εργασιών άνω του ορίου των 750 εκατ. ευρώ. Μόνη εξαίρεση θα αποτελέσει, σύμφωνα με το Reuters, η ναυτιλιακή βιομηχανία, η οποία θα συνεχίσει να φορολογείται με το ισχύον καθεστώς.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.