Εγκαίνια για το νέο τερματικό της DP World στη Σομαλιλάνδη

Εγκαίνια για το νέο τερματικό της DP World στη Σομαλιλάνδη

73
Εγκαίνια για το νέο τερματικό της DP World στη Σομαλιλάνδη

H εταιρεία διαχείρισης τερματικών και παροχής υπηρεσιών logistics DP World και η κυβέρνηση της Σομαλιλάνδης εγκαινίασαν προ ολίγων ημερών το νέο τερματικό εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι της Berbera, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης της επέκτασης που έλαβε χώρα στο πλαίσιο της ανάπτυξης του λιμένα, προκειμένου να αναδειχθεί σε περιφερειακό λιμενικό κόμβο εξυπηρέτησης του Κέρατος της Αφρικής.

Το νέο τερματικό εμπορευματοκιβωτίων έχει βάθος 17 μ., προβλήτα 400 μ. καθώς και τρεις γερανογέφυρες ικανές να διαχειριστούν τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Μάλιστα, με την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, η χωρητικότητα του τερματικού αναμένεται να αυξηθεί από 150.000 TEUs σε 500.000 TEUs κατ’ έτος. Το τερματικό περιλαμβάνει επίσης μια εκσυγχρονισμένη περιοχή στοιβασίας, η οποία εξυπηρετείται από οκτώ Ruber Tyred Gantry’s (RTGs). Τέλος, ένα νέο κέντρο παροχής Υπηρεσιών μίας Στάσης (Οne Stop Service Centre), το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή, θα είναι έτοιμο κατά το γ΄ εξάμηνο του έτους.

Η DP World έχει επενδύσει έως τώρα $442 εκατ. προκειμένου να αναπτύξει και να επεκτείνει το λιμάνι της Berbera, ενώ με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης κατασκευών ο κ. Bin Sulayem ανακοίνωσε ότι οι εργασίες προκειμένου να ξεκινήσει η δεύτερη φάση επέκτασης του λιμένα είναι σε εξέλιξη. Ειδικότερα, η δεύτερη φάση της επένδυσης περιλαμβάνει επέκταση της νέας προβλήτας από τα 400 στα 1.000 μ. καθώς και την εγκατάσταση επιπλέον επτά γερανογεφυρών, ούτως ώστε το λιμάνι να αυξήσει τη χωρητικότητά του στα 2 εκατ. TEUs τον χρόνο αλλά και να μπορεί να εξυπηρετεί ταυτοχρόνως πολλαπλά πλοία μεγάλου μεγέθους.

Το λιμάνι επιπροσθέτως θα διαθέτει μία Οικονομική Ζώνη η οποία, όντας στρατηγικά χωροθετημένη στον διάδρομο της Berbera, μόλις ολοκληρωθεί, φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε κέντρο εμπορίου, προσελκύοντας επενδύσεις και δημιουργώντας θέσεις εργασίας σε μια σειρά κλάδων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται αποθήκες, εταιρείες logistics, έμποροι και κατασκευαστές. Μάλιστα, στόχος της Λιμενικής Οικονομικής Ζώνης είναι να διαμορφώσει ένα ευνοϊκό και ανταγωνιστικό περιβάλλον για παραγωγούς, προμηθευτές και πελάτες, το οποίο θα προωθεί το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2017, οπότε και ανέλαβε τη λειτουργία του τερματικού η DP World Berbera, η διακίνηση των φορτίων του λιμένα έχει αυξηθεί κατά 35%, η παραγωγικότητα εξυπηρέτησης των πλοίων κατά 300%, ενώ ο χρόνος αναμονής των πλοίων έχει μειωθεί από τις τέσσερις ή και πέντε ημέρες σε μόλις κάτι ώρες.

Φωτό: www.dpworld.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.