Νέα ναυτιλιακά παράγωγα από την Cosco και το Dalian Commodity Exchange

Νέα ναυτιλιακά παράγωγα από την Cosco και το Dalian Commodity Exchange

134
Νέα ναυτιλιακά παράγωγα από την Cosco και το Dalian Commodity Exchange

H κινεζική εταιρεία τακτικών γραμμών Cosco Shipping Group και το Dalian Commodity Exchange (DCE), όπως αναμεταδίδει το χρηματιστήριο του Nasdaq, υπέγραψαν συμφωνία προκειμένου να εργαστούν από κοινού για την ανάπτυξη ναυτιλιακών παραγώγων (shipping derivatives), όπως τα συμβόλαια χωρητικότητας εμπορευματοκιβωτίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures).

Ο κινεζικός θαλάσσιος μεταφορέας για χρόνια βρισκόταν σε συζητήσεις με το DCE αναφορικά με τη δημιουργία ναυτιλιακών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης. Μάλιστα η εν λόγω συμφωνία έρχεται σε μια στιγμή όπου παρατηρούνται σε παγκόσμιο επίπεδο ελλείψεις εμπορευματοκιβωτίων ακόμα και σε κύριους εμπορικούς δρόμους, όπως αυτός της Ασίας με τις ΗΠΑ, γεγονός που, σε συνδυασμό με την πανδημία, έχει προκαλέσει λιμενική συμφόρηση και κατ’ επέκταση αύξηση των ναύλων στις θαλάσσιες μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων.

Ο σχεδιασμός του συμβολαίου χωρητικότητας εμπορευματοκιβωτίων μελλοντικής εκπλήρωσης έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί και θα αποτελέσει το πρώτο συμβόλαιο τέτοιου τύπου όταν εισαχθεί στην αγορά, ωστόσο η ακριβής ημερομηνία καταχώρισής του δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Στόχος των εν λόγω παραγώγων θα είναι η παροχή ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού εργαλείου διαχείρισης του ρίσκου στις επιχειρήσεις, καθώς και μια ανοιχτή και διαφανής τιμή αναφοράς, εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης για αντιστάθμιση του επενδυτικού ρίσκου.

Φωτό: Andrey Sharpilo/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.