OPEC+: Προς αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

OPEC+: Προς αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

95
OPEC+: Προς αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, δήλωσε ότι η συμμαχία του OPEC+ παίζει σημαίνοντα ρόλο στην «εξουδετέρωση και στον περιορισμό» των πληθωριστικών πιέσεων, εν μέσω ανοδικών τάσεων στις τιμές του πετρελαίου.

Οι δηλώσεις του Σαουδάραβα αξιωματούχου έρχονται σε συνέχεια δημοσιευμάτων που αναφέρουν ότι οι 14 χώρες-μέλη του OPEC+, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, «ζυγίζουν» μια πιθανή αύξηση της παραγωγής τους τους επόμενους μήνες, ανέφερε το Bloomberg.

«Έχουμε επίσης έναν ρόλο στον περιορισμό του πληθωρισμού, διασφαλίζοντας ότι αυτή η αγορά δεν ξεφεύγει από τα χέρια μας», δήλωσε ο Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν σε συνέδριο που διοργάνωσε η Bank of America. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι δεν ήταν σαφές εάν οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονταν λόγω της «πραγματικής προσφοράς και ζήτησης» ή λόγω των «προσδοκιών που είναι υπερβολικά αισιόδοξες».

Η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει πρόταση η ομάδα του OPEC+ να μειώσει το παγκόσμιο έλλειμμα προσφοράς αυξάνοντας την παραγωγή, ανέφεραν στο Bloomberg Ρώσοι αξιωματούχοι, χωρίς ωστόσο να είναι τελεσίδικη η θέση αυτή για τη χώρα.

Εξάλλου, και άλλες χώρες του ΟPEC+ συζητούν μια πιθανή αύξηση της παραγωγής τον Αύγουστο, χωρίς ωστόσο να ποσοτικοποιήσουν αυτή την αύξηση.

Σύμφωνα με αναλυτές της Commerzbank «δεδομένου του καλού κλίματος και της ισχυρής ζήτησης, ο OPEC+ είναι πολύ πιθανό την επόμενη εβδομάδα να ανακοινώσει περαιτέρω αύξηση της παραγωγής, τουλάχιστον για τον Αύγουστο, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ανοδική πορεία της τιμής του πετρελαίου».

Τέλος, τον Ιούνιο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προέτρεψε τον OPEC+ να αρχίσει να αξιοποιεί την πλεονάζουσα παραγωγική του ικανότητα για να ενισχύσει την προσφορά καθώς ανακάμπτει η ζήτηση.

Φωτό: Ramon De La Rocha/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.