Τέλος οι αμερικανικές κυρώσεις στον πετρελαϊκό και ναυτιλιακό κλάδο του Ιράν;

Τέλος οι αμερικανικές κυρώσεις στον πετρελαϊκό και ναυτιλιακό κλάδο του Ιράν;

158
Τέλος οι αμερικανικές κυρώσεις στον πετρελαϊκό και ναυτιλιακό κλάδο του Ιράν;

Το Ιράν ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η Ουάσιγκτον έχει συμφωνήσει να άρει όλες τις κυρώσεις στον ιρανικό πετρελαϊκό και ναυτιλιακό κλάδο και να αφαιρέσει κάποιες σημαντικές προσωπικότητες από τη λεγόμενη ‘μαύρη λίστα’, σε συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας της Τεχεράνης το 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις που τώρα είναι σε αναστολή.

Τα σχόλια, από τον προσωπάρχη του απερχόμενου προέδρου Χασάν Ροχανί, συμβαδίζουν με προηγούμενες δηλώσεις αξιωματούχων στο στρατόπεδο του Ροχανί ότι η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να προχωρήσει σε σημαντικές παραχωρήσεις στις συνομιλίες, που έχουν ξεκινήσει από τον Απρίλιο στη Βιέννη.

Οι συνομιλίες διακόπηκαν την Κυριακή για ένα μικρό διάλειμμα, δύο ημέρες μετά τις προεδρικές εκλογές στο Ιράν τις οποίες κέρδισε ο σκληροπυρηνικός Εμπραχίμ Ραϊσί, ο επικεφαλής της Δικαστικής Αρχής του Ιράν, ο οποίος βρίσκεται στην αμερικανική ‘μαύρη λίστα’. Ο Ραϊσί αναμένεται να αντικαταστήσει τον Ροχανί τον Αύγουστο.

«Έχει επιτευχθεί συμφωνία για την άρση όλων των ασφαλιστικών, πετρελαϊκών και ναυτιλιακών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί από τον (πρώην Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ) Τραμπ», δήλωσε ο προσωπάρχης της προεδρίας Μαχμούντ Βαεζί, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Περίπου 1.040 κυρώσεις της περιόδου Τραμπ θα αρθούν βάσει της συμφωνίας. Συμφωνήθηκε επίσης να αρθούν κάποιες κυρώσεις σε βάρος ιδιωτών και μελών του εσωτερικού κύκλου του ανώτατου ηγέτη».

Ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε την Κυριακή ότι υπάρχει ακόμα «αρκετή απόσταση να καλυφθεί», μεταξύ των οποίων για τις κυρώσεις και τις πυρηνικές δεσμεύσεις που πρέπει να αναλάβει το Ιράν. Άλλοι αξιωματούχοι από χώρες της Δύσης και το Ιράν έχουν επίσης πει ότι οι συνομιλίες απέχουν ακόμα πολύ από την ολοκλήρωσή τους.

Το Ιράν συμφώνησε το 2015 σε περιορισμούς για το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων. Ο Τραμπ εγκατέλειψε τη συμφωνία τρία χρόνια αργότερα και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις, με την Τεχεράνη να ανταπαντά με την παραβίαση κάποιων περιορισμών στο πυρηνικό της πρόγραμμα.

Η νέα αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να αποκαταστήσει τη συμφωνία, αλλά οι πλευρές διαφωνούν για τα βήματα που πρέπει να γίνουν και το πότε θα πρέπει να γίνουν αυτά.

Ιρανοί και Δυτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η άνοδος του Ραϊσί δεν αναμένεται να αλλάξει τη διαπραγματευτική στάση του Ιράν, καθώς ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει τον τελικό λόγο σε όλα τα μεγάλα ζητήματα πολιτικής. Ωστόσο, κάποιοι Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η Τεχεράνη ίσως προτιμά μια συμφωνία πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο Ραϊσί προκειμένου ο νέος πρόεδρος να μπορεί να κάνει ένα νέο ξεκίνημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.