Σύστημα φουσκωτών πανιών με στόχο τη μείωση των εκπομπών των πλοίων

Σύστημα φουσκωτών πανιών με στόχο τη μείωση των εκπομπών των πλοίων

280
Σύστημα φουσκωτών πανιών με στόχο τη μείωση των εκπομπών των πλοίων

O όμιλος Michelin παρουσίασε πρόσφατα το WISAMO (Wing Sail Mobility), ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκοπικό σύστημα φουσκωτών πανιών, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε εμπορικά πλοία όσο και σε σκάφη αναψυχής. Το εν λόγω σύστημα αποτελεί προϊόν συνεργασίας του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της Michelin με δύο Ελβετούς εφευρέτες και αξιοποιεί την αιολική ενέργεια για την παραγωγή βοηθητικής πρόωσης.

Ο επαναστατικός σχεδιασμός του συστήματος επιτρέπει τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου των πλοίων και ως εκ τούτου και των εκπομπών CO2, ενισχύοντας έτσι τις προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί και αναπτυχθεί από μια εξειδικευμένη ομάδα και μπορεί να εγκατασταθεί στους περισσότερους τύπους εμπορικών πλοίων αλλά και σκαφών αναψυχής. Το Wing Sail Mobility (WISAMO) είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για πλοία Ro-Ro, φορτηγά πλοία, δεξαμενόπλοια και υγραεριοφόρα πλοία, ενώ δύναται να εγκατασταθεί τόσο σε νεότευκτα όσο και σε ήδη υπάρχοντα πλοία με την πραγματοποίηση των απαραίτητων μετασκευών.

Το σύστημα WISAMO, το οποίο, σύμφωνα με τη Michelin, μπορεί να προσφέρει μείωση κατανάλωσης καυσίμου έως και κατά 20%, θα εγκατασταθεί για πρώτη φορά σε εμπορικό πλοίο το 2022, οπότε και η εταιρεία υπολογίζει να ξεκινήσει την παραγωγή του, μετά το πέρας της δοκιμαστικής φάσης.

Φωτό: Michelin

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.