Ο κορονοϊός «πονοκεφαλιάζει» το λιμάνι Yantian

Ο κορονοϊός «πονοκεφαλιάζει» το λιμάνι Yantian

279
Ο κορονοϊός «πονοκεφαλιάζει» το λιμάνι Yantian

Ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια στον κόσμο, το λιμάνι του Yantian στην Κίνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, αντιμετωπίζει έξαρση κρουσμάτων Covid-19, γεγονός που ενδεχομένως να οδηγήσει σε σημαντικές καθυστερήσεις και σε συμφόρηση, καθώς τμήματα του λιμένα έκλεισαν ενώ αυστηρότερα υγειονομικά μέτρα έχουν τεθεί σε ισχύ.

Ειδικότερα, η περιοχή στοιβασίας εμπορευματοκιβωτίων του λιμένα έκλεισε μερικώς από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19. Το Yantian αποτελεί ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, καθώς εξυπηρετεί περίπου 100 πλοία ανά εβδομάδα, ενώ η ετήσια διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων για το 2020 έφτασε τα 13,34 εκατ. TEUs.

Οι μετοχές της Shenzhen Yan Tian Port Holding, που διαχειρίζεται τον λιμένα, κατέγραψαν απώλειες 1,8% τη Δευτέρα 31 Μαΐου, ενώ, καθώς οι διαταραχές αναμένεται να συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα, πολλά δρομολόγια εταιρειών αναμένεται να καθυστερήσουν. Μάλιστα, οι όποιες καθυστερήσεις υπάρξουν αναμένεται να ασκήσουν ακόμα περισσότερη πίεση στους ήδη εξαιρετικά αυξημένους ναύλους που απαιτούνται, δεδομένης της έλλειψης εμπορευματοκιβωτίων και της αυξημένης ζήτησης για εξαγωγή προϊόντων από την Κίνα.

Με το κόστος μεταφοράς ανά εμπορευματοκιβώτιο από την Κίνα να ξεπερνά ακόμα και τα $10.000, το ύψος των ναύλων αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα που ενισχύει την αξία των κινεζικών εξαγωγών, γεγονός που ενδεχομένως να τροφοδοτήσει περαιτέρω τον παγκόσμιο πληθωρισμό.

Φωτό: Adrian Bradshaw/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.