Κινεζικές εταιρείες του ευρύτερου ναυτιλιακού κλάδου στο στόχαστρο Μπάιντεν

Κινεζικές εταιρείες του ευρύτερου ναυτιλιακού κλάδου στο στόχαστρο Μπάιντεν

367
Κινεζικές εταιρείες του ευρύτερου ναυτιλιακού κλάδου στο στόχαστρο Μπάιντεν

Την Πέμπτη 3 Ιουνίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε Εκτελεστικό Διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο αποφασίστηκε να αυξηθεί ο αριθμός των κινεζικών εταιρειών για τις οποίες θα ισχύει απαγόρευση επενδύσεων από αμερικανικές επιχειρήσεις. Με το νέο αυτό διάταγμα του Αμερικανού προέδρου απαγορεύεται σε εταιρείες που εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες να επενδύσουν σε συνολικά 59 κινεζικές εταιρείες.

Το εν λόγω διάταγμα έχει σκοπό να εμποδίσει επενδύσεις προερχόμενες από τις ΗΠΑ, οι οποίες δύνανται να ενισχύσουν εμμέσως τον αμυντικό τομέα της Κίνας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η νέα απόφαση θα αντιμετωπίσει την απειλή των κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας παρακολούθησης που συμβάλλουν ‒τόσο εντός όσο και εκτός Κίνας‒ στην επιτήρηση θρησκευτικών ή εθνοτικών μειονοτήτων ή ενισχύουν με άλλο τρόπο καταστολές ή σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ανάμεσα στις 59 εταιρείες για τις οποίες θα ισχύει απαγόρευση επενδύσεων περιλαμβάνονται και οι παρακάτω εταιρείες του ευρύτερου ναυτιλιακού κλάδου: China Marine Information Electronics Company Limited, China National Offshore Oil Corporation, China Shipbuilding Industry Company Limited, China Shipbuilding Industry Group Power Company Limited και China State Shipbuilding Corporation Limited.

Οι απαγορεύσεις αναμένεται να ισχύσουν από τις 2 Αυγούστου 2021, 12:01 π.μ. (Ανατολική Ζώνη Ώρας).

Επιχειρήσεις που έχουν ήδη επενδύσει στις συγκεκριμένες εταιρείες θα έχουν ένα ημερολογιακό έτος να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους. Είναι προφανές ότι αυτή η απόφαση έχει εξοργίσει το Πεκίνο, με το αίσθημα ανησυχίας να κυριαρχεί στους επενδυτές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.