Δεξαμενόπλοια: Η ανάπτυξη του στόλου σε αριθμούς

Δεξαμενόπλοια: Η ανάπτυξη του στόλου σε αριθμούς

291
Δεξαμενόπλοια: Η ανάπτυξη του στόλου σε αριθμούς

Παρά το γεγονός ότι η ναυλαγορά των πλοίων μεταφοράς υγρών φορτίων δεν ξεκίνησε ιδιαίτερα καλά το 2021, οι παραγγελίες πετρελαιοφόρων είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στα ναυπηγεία. Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία της BIMCO, μέχρι στιγμής το 2021 έχουν παραγγελθεί 44 πετρελαιοφόρα, εκ των οποίων πάνω από τα μισά (27) είναι VLCCs, με μέση χωρητικότητα 303.000 dwt.

Από την άλλη, οι παραγγελίες για product tankers κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα, και συγκεκριμένα σε 36, εκ των οποίων οι 28 αφορούν ΜR tankers. Την ίδια ώρα, οι διαλύσεις product tankers ανέρχονται σε 32 (1,5 εκατ. dwt) έναντι διαλύσεων 24 (1,7 εκατ. dwt) crude tankers. H BIMCO αναμένει ότι, το 2021, product tankers χωρητικότητας 2,5 εκατ. dwt και crude tankers χωρητικότητας 7 εκατ. dwt θα εξέλθουν της αγοράς.

Mε δεδομένο ότι οι παραδόσεις θα κυμανθούν σε 16,3 εκατ. dwt για τα crude tankers και σε 6,1 εκατ. dwt για τα product tankers φέτος, η BIMCO αναμένει ότι οι επιμέρους στόλοι θα αυξηθούν κατά 2% και 2,1% αντίστοιχα.

Φωτό: Angad Cheema/ Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.