Αυτόνομα πλοία: Ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές διαδικασίες του ΙΜΟ

Αυτόνομα πλοία: Ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές διαδικασίες του ΙΜΟ

415
Αυτόνομα πλοία: Ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές διαδικασίες του ΙΜΟ

Η Maritime Safety Committee του IMO βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης της ανάλυσής της σχετικά με τις συνθήκες ασφαλείας στα πλοία, ώστε να αξιολογήσει τα επόμενα βήματα που απαιτούνται για να δημιουργηθεί ένα κανονιστικό πλαίσιο σχετικά με τα Maritime Autonomous Surface Ships (MASS).

Η πρωτοβουλία αυτή του IMO ξεκίνησε το 2017, με σκοπό να προσδιοριστεί κατά πόσο η λειτουργία αυτόνομων πλοίων είναι όχι μόνο ασφαλής για τη ναυσιπλοΐα αλλά και βιώσιμη περιβαλλοντικά.

Κατά τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, εξετάστηκαν διάφοροι βαθμοί αυτονομίας:

– Πλοίο με πλήρωμα και αυτοματοποιημένες διαδικασίες και υποστήριξη αποφάσεων (1ος βαθμός).

– Απομακρυσμένος έλεγχος του πλοίου με ναυτικούς εν πλω (2ος βαθμός).

– Απομακρυσμένος έλεγχος του πλοίου χωρίς ναυτικούς εν πλω (3ος βαθμός).

– Πλήρως αυτόνομο πλοίο (4ος βαθμός).

Μέσα στις προβλέψεις των οργάνων του IMO είναι και η ανάπτυξη της ορολογίας και των ορισμών σε ό,τι αφορά τα MASS, καθώς και η αποσαφήνιση των όρων «πλοίαρχος», «πλήρωμα» ή «καθ’ ύλην αρμόδιο άτομο » σε ό,τι αφορά τον 3ο και 4ο βαθμό αυτονομίας που εξετάστηκαν.

Άλλα βασικά ζητήματα για το κανονιστικό πλαίσιο των αυτόνομων πλοίων που εξετάζονται από τον IMO αφορούν την αντιμετώπιση λειτουργικών απαιτήσεων του κέντρου απομακρυσμένου ελέγχου και τον πιθανό χαρακτηρισμό του απομακρυσμένου χειριστή ως ναυτικού.

Η ολοκλήρωση της διερευνητικής αυτής διαδικασίας αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για συζητήσεις περισσότερο εστιασμένες στο να διασφαλιστεί ότι το κανονιστικό πλαίσιο που θα δημιουργηθεί θα συμβαδίζει με τις εξελίξεις στον χώρο της τεχνολογίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.