Τα clean tankers στον δρόμο της ανάκαμψης

Τα clean tankers στον δρόμο της ανάκαμψης

229
Τα clean tankers στον δρόμο της ανάκαμψης

Της Charlotte Cook, Head Trade Analyst της VesselsValue

Charlotte-Cook 2

H αγορά των clean tankers σε καμία περίπτωση δεν μένει ανεπηρέαστη, καθώς η πανδημία παραμένει. Ωστόσο, συνδυάζοντας δεδομένα για την παγκόσμια ζήτηση και την πορεία των ναύλων, διαφαίνεται μια πιο θετική εικόνα για την αγορά των clean tankers τους τελευταίους μήνες. Οι ναύλοι για τα MR tankers αυξήθηκαν σημαντικά στις αρχές Μαΐου, αγγίζοντας τα $20.000/ημέρα. Ο αριθμός αυτός, εντούτοις, είναι μειωμένος κατά 30% σε σχέση με τα επίπεδα του Μαΐου 2020 αλλά αυξημένος κατά 400% συγκριτικά με τα επίπεδα στα τέλη Απριλίου 2021. Το γράφημα 4 δείχνει τα τονομίλια και τον αριθμό του στόλου για MR και LR τον τελευταίο χρόνο.

τανκερσ 4

Το γράφημα δείχνει πως η ζήτηση σε τονομίλια ανέκαμψε τον Μάρτιο μετά τη συνήθη πτώση τον Φεβρουάριο, αγγίζοντας τα 376 δισ. MT-NM. Πρόκειται για αύξηση σε σχέση με τα επίπεδα του Μαρτίου 2019, πριν δηλαδή από την πανδημία, συνιστώντας ότι η ζήτηση για clean tankers είναι στον δρόμο προς μια ήπια ανάκαμψη, καθώς αυτή κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την αύξηση του στόλου. Τον Απρίλιο, τα τονομίλια παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, καταγράφοντας μείωση μόλις 0,5% σε σύγκριση με τον Μάρτιο.

Οι ταχύτητες αυξάνονται

Καθώς η ζήτηση ανακάμπτει, οι μέσες ταχύτητες των clean tankers αυξάνονται σταθερά από τον Δεκέμβριο του 2020.

τανκερς 5

Από τις αρχές του έτους αυξάνονται από μήνα σε μήνα και από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Μάιο του 2021 έχουν αυξηθεί κατά 3%. Παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει επέλθει η κανονικότητα στις αερομεταφορές, η χαλάρωση των μέτρων ενάντια στην πανδημία μεταφράζεται σε αύξηση της κατανάλωσης υγρών καυσίμων, όπως πετρέλαιο και diesel. Η ζήτηση σε τονομίλια στη Βορειοδυτική Ευρώπη είναι ένα καλό παράδειγμα, καθώς παραμένουν σταθερά από τα τέλη του προηγούμενου έτους, όταν ξεκίνησαν τα εμβολιαστικά προγράμματα. Καθώς η ζήτηση για τους συγκεκριμένους τύπους πλοίων δείχνει σημάδια ανάκαμψης, τα πλοία αυτά κινούνται ταχύτερα συγκριτικά με τα τέλη του 2019, γεγονός το οποίο αποτελεί μία ακόμα ένδειξη ότι οι ναυλώσεις πλοίων αυξάνονται.

Σύνοψη

Η αγορά των clean tankers δείχνει να ανακάμπτει, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της ζήτησης. Οι ταχύτητες των clean tankers αυξάνονται, τα τονομίλια ενισχύονται σε συμφωνία με τις πρόσφατες ενδείξεις για αύξηση των ναύλων. Εάν η συγκεκριμένη αγορά συνεχίσει την ανοδική αυτή τάση και συνεχιστεί η επιτυχία των εμβολιαστικών προγραμμάτων, τότε ίσως δούμε μια σημαντική ανάκαμψη το Q3. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι η πανδημία συνεχίζει να απειλεί την αγορά των δεξαμενόπλοιων εκατέρωθεν.

Φωτό: Sergio Souza/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.