Πετρέλαιο: Η ζήτηση ανακάμπτει, οι προκλήσεις παραμένουν

Πετρέλαιο: Η ζήτηση ανακάμπτει, οι προκλήσεις παραμένουν

219
Πετρέλαιο: Η ζήτηση ανακάμπτει, οι προκλήσεις παραμένουν

Η ανομοιογενής αύξηση της ζήτησης πετρελαίου δείχνει μικρά σημάδια μεταβλητότητας. Τον Μάιο, οι παραδόσεις πετρελαίου στην Άπω Ανατολή ανέκαμψαν, μετά την πτώση που κατέγραψαν τον Απρίλιο. Τα παραπάνω αναφέρει σε νέα ανάλυσή της η Signal Ocean, τονίζοντας ότι το σκηνικό αυτό ανομοιογένειας θα διατηρηθεί για ένα μικρό ακόμα χρονικό διάστημα, καθώς περιοχές και βιομηχανίες ανά τον κόσμο αναδύονται από την πανδημία με διαφορετικό ρυθμό.

Η μεταβλητότητα που παρατηρείται από μήνα σε μήνα σαφώς και δεν αναιρεί την ανοδική τάση που παρατηρείται στη ζήτηση πετρελαίου, εξηγεί η Signal Ocean. Μάλιστα, ο OPEC αναμένει ότι η ζήτηση φέτος θα αγγίξει τα επίπεδα των 96,5 εκατ. βαρελιών/ημέρα κατά μέσο όρο, όταν πέρυσι είχε υποχωρήσει στα επίπεδα των 90,5 εκατ. βαρελιών/ημέρα λόγω της πανδημίας.

Το 2019 ήταν η τελευταία χρονιά κατά την οποία η ζήτηση αντικατόπτριζε πλήρως την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα και κινήθηκε στα 100 εκατ. βαρέλια/ημέρα, σταθερά υψηλότερα από τα προηγούμενα έτη. Συνεπώς, φέτος η ζήτηση για μαύρο χρυσό ανακάμπτει με τον δικό της ευμετάβλητο τρόπο, όπως συμβαίνει πάντα σε μεγάλες στρεβλώσεις της αγοράς.

Σύμφωνα με δεδομένα της πλατφόρμας Signal Ocean, 478 VLCCs ξεφόρτωσαν πετρέλαιο σε διεθνή λιμάνια, ενώ τον Απρίλιο αυτός ο αριθμός αντίστοιχα ήταν 435. Ιδιαίτερα προς την Άπω Ανατολή, περιοχή-βαρόμετρο για τη ζήτηση πετρελαίου, 368 δεξαμενόπλοια μετέφεραν πετρέλαιο έναντι 323 τον Απρίλιο. Δεν υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική μεταβολή στις παραδόσεις προς την Κίνα, ενώ αύξηση παρατηρήθηκε στην Ιαπωνία, στη Νότια Κορέα, στη Μαλαισία και στη Σιγκαπούρη.

VLCC - Global Discharges

VLCC - China discharges

Σημαντικός, σαφώς, είναι ο ρόλος του OPEC στην προσφορά και συνεπώς στο θαλάσσιο εμπόριο πετρελαίου. Από τη «ραθυμία» του Απριλίου, τα κράτη-μέλη του επιδεικνύουν μεγαλύτερη δραστηριότητα τον Μάιο. Παράλληλα, ο Οργανισμός συμφώνησε να διατηρήσει τη συμφωνία του για σταδιακή αύξηση της παραγωγής τους προσεχείς μήνες.

Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, ενός ισχυρού συμμάχου του OPEC, τόνισε πρόσφατα ότι τα πλεονασματικά αποθέματα πετρελαίου μειώνονταν καθώς η αγορά κατέγραφε έλλειμμα. «Οι τιμές είναι σταθερές, γεγονός που σημαίνει ότι η αγορά είναι ισορροπημένη, με ένα μικρό πλεόνασμα της ζήτησης έναντι της προσφοράς», τόνισε ο Alexander Novak σε δημοσιογράφους στη Μόσχα.

Είναι αλήθεια ότι η πανδημία και η συνεπακόλουθη μείωση της ζήτησης πετρελαίου κατά 9-10% πέρυσι έφεραν πιο κοντά τα μέλη του OPEC. Μάλιστα, η συμμόρφωσή τους με τις συμφωνηθείσες περικοπές της παραγωγής ξεπερνά το 100%, κάτι ασυνήθιστο για τον Οργανισμό. Αποδεικνύεται συνεπώς ότι ο OPEC λειτουργεί πιο αποτελεσματικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή της πανδημίας. Η Signal Ocean στην ανάλυσή της τονίζει ότι, καθώς η ζήτηση ανακάμπτει, η διατήρηση αυτή της πειθαρχίας και της συνοχής στους κόλπους του OPEC είναι μια μεγάλη πρόκληση, την ίδια ώρα που αντιμετωπίζει σφοδρό ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες παραγωγής πετρελαίου στον Ατλαντικό.

Οι ΗΠΑ αποτελούν τον κορυφαίο ανταγωνιστή των κρατών-μελών του OPEC, καθώς έχουν τη δυνατότητα να αυξάνουν την παραγωγή και τις εξαγωγές όταν οι τιμές αυξάνονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Vitol πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει στα σχιστολιθικά πεδία των ΗΠΑ.

Η ανάκαμψη για την οποία γίνεται λόγος φαίνεται και από τις παραδόσεις διυλισμένων προϊόντων πετρελαίου. Ο αριθμός των παραδόσεων φορτίων παραγώγων πετρελαίου με MR2 ακολουθεί αυξητική τάση τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με δεδομένα της Signal Ocean.

Ωστόσο, τα πρόσημα για διαφορετικά προϊόντα πετρελαίου είναι διαφορετικά: για παράδειγμα, οι παραδόσεις jet fuel έχουν μειωθεί ως απόρροια της μείωσης των αεροπορικών ταξιδιών, ενώ αυτές diesel και βενζίνης στις ίδιες περιοχές ευνοούνται από την αύξηση των μετακινήσεων στην ξηρά, καθώς χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού στις οικονομίες της δυτικής Ευρώπης.

MR2 - Discharges of oil products

Η συνολική εικόνα, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα για τα VLCCs, είναι ότι από μήνα σε μήνα η ζήτηση ανακάμπτει, παρουσιάζοντας βέβαια μεταβλητότητα. Τα δεδομένα για τα μικρότερα δεξαμενόπλοια, όπως τα MR, μαρτυρούν ότι η ανάκαμψη είναι άνιση για διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και διαφορετικούς τύπους φορτίων.

Πηγή: Signal Ocean

Φωτό: Angad Cheema/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.