Νέο πράσινο τερματικό εμπορευματοκιβωτίων προ των πυλών στις ΗΠΑ

Νέο πράσινο τερματικό εμπορευματοκιβωτίων προ των πυλών στις ΗΠΑ

87
Νέο πράσινο τερματικό εμπορευματοκιβωτίων προ των πυλών στις ΗΠΑ

Το λιμάνι του Plaquemines, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια των Ηνωμένων Πολιτειών στις εκβολές του ποταμού Μισισιπή, 50 μίλια από τον Κόλπο του Μεξικού, και ο παγκόσμιος διαχειριστής τερματικών ΑPM Terminals ανακοίνωσαν μια συμφωνία βάσει της οποίας θα εργαστούν από κοινού και θα συζητήσουν τόσο αναφορικά με τον μελλοντικό σχεδιασμό του λιμένα και των τερματικών εγκαταστάσεών του (Plaquemines Port Harbor and Terminal District ‒ PPHTD), αλλά και το ενδεχόμενο η θυγατρική της Maersk να αναλάβει μελλοντικά τη διαχείρισή του.

Το νέο τερματικό εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Plaquemines, που βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιο ανάπτυξης, αναμένεται να μετατραπεί σε ένα διατροπικό τερματικό τελευταίας τεχνολογίας, το οποίο θα είναι ικανό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες εξαγωγέων και εισαγωγέων μέσω των πολλαπλών συνδέσεων με ενδοχώρια μέσα μεταφοράς (τρένο, φορτηγό, φορτηγίδα). Προσώρας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της APMT, η συμφωνία αφορά τη διεξαγωγή επίσημων συζητήσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων αμφότερα τα μέρη θα διεξάγουν πολλαπλές μελέτες πριν καταλήξουν σε κάποια επενδυτική απόφαση.

Το σχεδιαζόμενο τερματικό αναμένεται να είναι φιλικό προς το περιβάλλον και να τροφοδοτείται από έναν συνδυασμό LNG και ηλεκτρικής ενέργειας. Η έκτασή του θα φτάσει έως και τα 1.000 στρέμματα, ενώ η θαλάσσια πρόσοψή του στον ποταμό Μισισιπή τα 8.200 πόδια. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αξιοποίηση σύγχρονων υποδομών τελευταίας τεχνολογίας, ικανών να αντέχουν σε ισχυρές καταιγίδες και ανέμους. Η πρώτη φάση της κατασκευής αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια, ενώ με το πέρας αυτής το τερματικό θα είναι ικανό να διαχειριστεί πλοία χωρητικότητας έως και 22.000 TEUs. Εφόσον χρειαστεί, η χωρητικότητά του δύναται να επεκταθεί περαιτέρω.

Φωτό: M Anink/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.