Ζοφερό το α΄ τρίμηνο για τις σιδηροδρομικές μεταφορές

Ζοφερό το α΄ τρίμηνο για τις σιδηροδρομικές μεταφορές

42
Ζοφερό το α΄ τρίμηνο για τις σιδηροδρομικές μεταφορές

H πανδημία και τα επακόλουθα lockdowns συνεχίζουν να επηρεάζουν σημαντικά τις σιδηροδρομικές μεταφορές. Σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2019, τα έσοδα των επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών παραμένουν από τον Νοέμβριο μειωμένα κατά το ήμισυ (-51%), ενώ αντίστοιχα στην εμπορευματική σιδηροδρομική αγορά η μείωση των εσόδων κατά το α΄ τρίμηνο του 2021 άγγιξε το -10% (από -3% τον Δεκέμβριο του 2020).

1
Πηγή: CER 2021

 

2
Πηγή: CER 2021

Παράλληλα, και οι διαχειριστές σιδηροδρομικών υποδομών αντιμετωπίζουν σημαντικές εισοδηματικές απώλειες (-8% το καλοκαίρι του 2020, στο -13% το α΄ τρίμηνο του 2021). Τα εν λόγω στοιχεία αποτελούν τα ευρήματα της τελευταίας έκδοσης της έρευνας που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Σιδηροδρομικών Εταιρειών (CER) και η οποία διερευνά τον αντίκτυπο της Covid-19 στη σιδηροδρομική αγορά.

3
Πηγή: CER 2021

Σε εισοδηματικούς όρους, οι μέσες εβδομαδιαίες απώλειες στις επιβατικές σιδηροδρομικές μεταφορές κατά τον Απρίλιο πλησίασαν τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα αυτές στην αγορά των εμπορευματικών μεταφορών τα 30 εκατ. ευρώ ανά εβδομάδα. Τέλος, όσον αφορά τους διαχειριστές σιδηροδρομικών υποδομών, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι απώλειες για το α΄ τρίμηνο του 2021 είναι αντίστοιχες με αυτές που καταγράφηκαν κατά το α΄ εξάμηνο του 2020, στην αρχή της πανδημικής κρίσης.

Συνολικά, τα στοιχεία της έρευνας επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη αρνητική επίδραση της πανδημίας στον σιδηροδρομικό κλάδο. Για τον λόγο αυτόν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της CER, οι σιδηρόδρομοι θα πρέπει να λάβουν εσπευσμένα στοχευμένη υποστήριξη, προκειμένου να μετριάσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, να ανακάμψουν και να αναπτυχθούν περαιτέρω στο μέλλον.

Φωτό: Dozemod/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.