Στα σκαριά το πρώτο πράσινο λιμάνι της Αυστραλίας

Στα σκαριά το πρώτο πράσινο λιμάνι της Αυστραλίας

169
Στα σκαριά το πρώτο πράσινο λιμάνι της Αυστραλίας

Η εταιρεία λιμενικής διαχείρισης Gascoyne Gateway, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, προτίθεται να χρηματοδοτήσει την κατασκευή μιας νέας προβλήτας βαθέων υδάτων στο Exmouth της Δυτικής Αυστραλίας. Μάλιστα το νέο λιμάνι πρόκειται να αποτελέσει το πρώτο στη χώρα που ενσωματώνει περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες τόσο κατά τη φάση του σχεδιασμού όσο και κατά τη φάση της λειτουργίας του.

Πιο συγκεκριμένα, οι εν λόγω πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την καλύτερη διαχείριση των μεγαλύτερων πλοίων, τη μείωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών μεγάλων αποστάσεων και των ρύπων που εκπέμπουν, τη μείωση των εκπομπών που προέρχονται από τα πλοία καθώς και τη δημιουργία ηλιακού πάρκου και ενός σταθμού αποθήκευσης της ενέργειας, προκειμένου να τροφοδοτεί την προβλήτα.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το λιμάνι στο Exmouth πρόκειται να είναι το πρώτο πράσινο λιμάνι της Αυστραλίας, με την Gascoyne Gateway, που θα αναλάβει και την εμπορική του διαχείριση μετά το πέρας της κατασκευής, να δεσμεύεται για την εφαρμογή μιας πρότυπης περιβαλλοντικής διαχείρισης, η οποία θα προστατεύσει και θα αναζωογονήσει την περιοχή.

Το έργο αυτό αναμένεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας σε ένα εύρος κλάδων από τη γεωργία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως τα logistics και τις μεταφορές.

Τη δεδομένη στιγμή, το έργο της Gascoyne Gateway βρίσκεται στην πρώτη φάση ανάπτυξης, κατά την οποία διεξάγονται διαβουλεύσεις με τα μέλη της κοινότητας. Η διαδικασία προγραμματισμού και εγκρίσεων του έργου προβλέπεται να διαρκέσει τρία χρόνια.

Τέλος, η κατασκευή του νέου λιμένα αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα του 2023, με την έναρξη λειτουργίας του να τοποθετείται στις αρχές του 2025.

Φωτό: Gascoyne Gateway

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.