Κάμψη των εξαγωγών μαύρου χρυσού για τη Σαουδική Αραβία

Κάμψη των εξαγωγών μαύρου χρυσού για τη Σαουδική Αραβία

86
Κάμψη των εξαγωγών μαύρου χρυσού για τη Σαουδική Αραβία

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας μειώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, φτάνοντας τα 5,625 εκατ. βαρέλια ημερησίως (bpd), τα χαμηλότερα από τον Ιούνιο του 2020.

Η Σαουδική Αραβία, ο de facto ηγέτης του OPEC και των συμμάχων του, μείωσε εθελοντικά την παραγωγή κατά ένα εκατομμύριο bpd τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, στο πλαίσιο συμφωνίας με τις άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες OPEC+, καθώς οι διακυμάνσεις στα κρούσματα του κορονοϊού προκαλούν άμεσες αναταράξεις και στη ζήτηση καυσίμων.

Εξάλλου, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα 19 Απριλίου, υποστηριζόμενες από το ασθενέστερο δολάριο, γεγονός που καθιστά το πετρέλαιο φθηνότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων. Ωστόσο, τα αρχικά κέρδη περιορίστηκαν από τις ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο στη ζήτηση από τις αυξανόμενες περιπτώσεις νέων κρουσμάτων διεθνώς. Ιδιαίτερα στην Ινδία, τον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα και καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, οι νέες μολύνσεις άγγιξαν τις 300.000 μέσα σε μία ημέρα, μειώνοντας την αισιοδοξία για μια συνεχή παγκόσμια ανάκαμψη της ζήτησης.

Το Brent σημείωσε άνοδο 28 σεντς, ή 0,4%, στα $67,05 το βαρέλι, μετά από μια εντυπωσιακή άνοδο 6% την περασμένη εβδομάδα, ενώ το αμερικανικό αργό βρέθηκε στα $63,38 το βαρέλι, έχοντας σημειώσει άνοδο 6,4% την περασμένη εβδομάδα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.