Η MAN Energy Solutions πιέζει για μείωση των εκπομπών του ναυτιλιακού κλάδου

Η MAN Energy Solutions πιέζει για μείωση των εκπομπών του ναυτιλιακού κλάδου

105
Η MAN Energy Solutions πιέζει για μείωση των εκπομπών του ναυτιλιακού κλάδου

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρόσφατης μελέτης «#AHOY2050», που εκπονήθηκε από τη MAN Energy Solutions και το Fraunhofer Institute for Systems and Innovation Research (ISI), η απαγόρευση της χρήσης ορυκτών καυσίμων από τη διεθνή ναυτιλία ίσως να αποτελέσει απαραίτητο μέτρο στο δεύτερο μισό της δεκαετίας που διανύουμε, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των εκπομπών που έχουν τεθεί για το 2050.

Για τους σκοπούς της μελέτης, το Fraunhofer Institute συγκέντρωσε τις απόψεις 40 ειδικών από όλους τους τομείς του ναυτιλιακού κλάδου, αλλά και από τους χώρους της πολιτικής και των επιστημών. Στο πλαίσιο αυτής, η ναυτιλιακή βιομηχανία θεωρείται μέρος ενός παγκόσμιου οικοσυστήματος, το οποίο είναι ευαίσθητο στις συνολικές κοινωνικές και οικονομικές αποφάσεις. Η μελέτη ξεκινά με την κοινωνική συνειδητοποίηση του προβλήματος και της σημασίας της προστασίας του κλίματος και επεκτείνεται στην ανάλυση των τιμών των βασικών αγαθών, της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης αλλά και της πανδημίας Covid-19, παράγοντες που επηρεάζουν μεταξύ άλλων και την παγκόσμια ναυτιλία. Ο Dr Uwe Lauber, CEO της MAN Energy Solutions, ανέφερε σχετικά: «Οι συγκεκριμένες αλληλεξαρτήσεις θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η ενεργειακή μετάβαση του ναυτιλιακού κλάδου».

Η μελέτη περιγράφει τέσσερα σενάρια, τα οποία διερευνούν τους τρόπους επίτευξης των κλιματικών στόχων της ναυτιλιακής βιομηχανίας έως το 2050, σε δύο από τα οποία οι στόχοι επιτυγχάνονται, ενώ στα άλλα δύο οι προσπάθειες αποτυγχάνουν.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.