Πώς προσφορά και ζήτηση συνθέτουν το παζλ των τιμών πετρελαίου

Πώς προσφορά και ζήτηση συνθέτουν το παζλ των τιμών πετρελαίου

235
Πώς προσφορά και ζήτηση συνθέτουν το παζλ των τιμών πετρελαίου

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου και η πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα την οποία ο OPEC+ δεν έχει ακόμη φέρει στην αγορά υποδηλώνουν ότι είναι λογικό να αναμένουμε οι τιμές του πετρελαίου να τελούν υπό διαπραγμάτευση μεταξύ $60 και $75/βαρέλι σε έναν χρόνο από τώρα, σημείωσε στο CNBC ο Daniel Yergin, αντιπρόεδρος της IHS Markit.

«Εάν πράγματι ο υπόλοιπος κόσμος ανακάμψει [από την πανδημία], νομίζω είναι λογικό να σκεφτόμαστε μια τιμή για το πετρέλαιο στο εύρος των $60-75/βαρέλι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Yergin.

O ίδιος πρόσθεσε ότι, ενώ η ζήτηση σε ΗΠΑ και Κίνα θα ανακάμψει σημαντικά, η επιπρόσθετη παραγωγική δυναμικότητα από τα μέλη του OPEC+, η οποία αυτή τη στιγμή παραμένει αδρανής λόγω των συμφωνηθεισών περικοπών, πιθανώς να αντισταθμίσει τις όποιες υπερβάσεις στις τιμές.

Τα σχόλια αυτά διατυπώθηκαν ακριβώς έναν χρόνο μετά την ιστορική πτώση των τιμών πετρελαίου σε αρνητικό έδαφος. Υπενθυμίζεται ότι, στις 20 Απριλίου 2020, η τιμή του WTI έκλεισε στα -$37/βαρέλι, ενώ στις 21 Απριλίου 2020 η τιμή του Brent έφτασε στα $9,12/βαρέλι.

Κατά τον κ. Yergin, παρά τα σημάδια ανάκαμψης σε ΗΠΑ και Κίνα, η αβεβαιότητα στην Ευρώπη παραμένει. Εκτίμησε δε ότι το καλοκαίρι το πετρέλαιο ενδέχεται να αγγίξει τα $80/βαρέλι, όπως εκτίμησε η Goldman Sachs, και πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να πυροδοτήσει πολιτικές εντάσεις.

Σε πρόσφατη έκθεσή της, η Morgan Stanley εκτιμά ότι η τιμή του πετρελαίου το καλοκαίρι θα κινηθεί μεταξύ $65-70/βαρέλι, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον αντίκτυπο ενδεχόμενης επιστροφής των ιρανικών εξαγωγών και αυξημένης διυλιστικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ.

Φωτό: Abedin Taherkenareh/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.