Σε επίπεδα ρεκόρ οι ναύλοι για τα Capesizes

Σε επίπεδα ρεκόρ οι ναύλοι για τα Capesizes

647
Σε επίπεδα ρεκόρ οι ναύλοι για τα Capesizes

Την Παρασκευή 16 Απριλίου, οι ημερήσιοι ναύλοι για τα Capesizes άγγιξαν τα $28.520, φτάνοντας σε υψηλά δέκα ετών. Μέχρι στιγμής, από τις αρχές του έτους, οι κατά μέσο όρο ημερήσιοι ναύλοι των Capesizes ανέρχονται σε $18.133, δείγμα της γενικότερης καλής ναυλαγοράς για τα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, σημειώνει η BIMCO.

Κοιτώντας τους ημερήσιους ναύλους τους πρώτους μήνες του 2021, προκύπτει ότι είναι αυξημένοι σε σχέση με αυτούς που κατεγράφησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019 ($18.025). Οι ναύλοι που καταγράφηκαν την Παρασκευή 16 Απριλίου είναι υψηλότεροι από το 2010, όταν και οι κατά μέσο όρο ημερήσιοι ναύλοι ανήλθαν στα $33.298, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της BIMCO.

O κ. Peter Sand, επικεφαλής ναυτιλιακός αναλυτής της BIMCO, τονίζει ότι οι κινεζικές εισαγωγές ξηρών φορτίων και τα μέτρα οικονομικής στήριξης πυροδοτούν την ανάκαμψη της αγοράς των dry. Μάλιστα η ανάκαμψη σε υψηλά δεκαετίας εντοπίζεται σε όλους τους τύπους bulkers και όχι μόνο στα Capesizes, προσθέτει ο κ. Sand.

Οι κινεζικές εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος και σόγιας το α΄ τρίμηνο είναι αυξημένες κατά 7,9% (20,7 εκατ. τόνους) και 19% (3,4 εκατ. τόνους) συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εισαγωγές άνθρακα, που παρουσιάστηκαν ενισχυμένες κατά 9% το τετράμηνο Δεκέμβριος 2020 – Μάρτιος 2021 συγκριτικά με το τετράμηνο Δεκέμβριος 2019 – Μάρτιος 2020.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.