Πανδημία και ζήτηση πετρελαίου: Ο γρίφος συνεχίζεται

Πανδημία και ζήτηση πετρελαίου: Ο γρίφος συνεχίζεται

104
Πανδημία και ζήτηση πετρελαίου: Ο γρίφος συνεχίζεται

O OPEC αναθεώρησε προς τα επάνω τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, με την ελπίδα ότι σταδιακά η πανδημία θα υποχωρήσει, συντελώντας στις προσπάθειες των μελών του Οργανισμού για τη στήριξη της πετρελαϊκής αγοράς.

Στη μηνιαία έκθεσή του για τον Απρίλιο, ο OPEC εκτιμά ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 5,95 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2021 ή 6,6%. Πρόκειται για αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του Μαρτίου κατά 70.000 βαρέλια/ημέρα.

«Καθώς η έξαρση και η ένταση της πανδημίας εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν με τα συνεχή εμβολιαστικά προγράμματα, τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις θα μειωθούν», αναφέρει ο OPEC στο report. Την ίδια ώρα τονίζεται ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται οδηγούμενη από τα άνευ προηγουμένου δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα στήριξης των χωρών. Ο Οργανισμός αναθεώρησε προς τα πάνω, στο 5,4% από το 5,1%, την εκτίμησή του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη φέτος.

Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε στα $64/βαρέλι μετά τη δημοσίευση του report.

Φωτό: Adam Warzawa/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.