Το Ιράν αποδέσμευσε το νοτιοκορεατικό πλοίο Hankuk Chemi 

Το Ιράν αποδέσμευσε το νοτιοκορεατικό πλοίο Hankuk Chemi 

122
Το Ιράν αποδέσμευσε το νοτιοκορεατικό πλοίο Hankuk Chemi 

To Ιράν προέβη σήμερα στην απελευθέρωση του νοτιοκορεάτικου πλοίου και του πλοιάρχου του που είχαν κρατηθεί τον Ιανουάριο μετά τις δεσμεύσεις της Σεούλ για αποδέσμευση ιρανικών κεφαλαίων που παρέμειναν αδρανή σε νοτιοκορεάτικες τράπεζες λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, το chemical tanker Hankuk Chemi απελευθερώθηκε μετά από έρευνα που διεξήχθη για θαλάσσια ρύπανση και μετά από αίτημα της νοτιοκορεάτικης κυβέρνησης και της πλοιοκτήτριας εταιρείας. «Η υγεία του πλοιάρχου και των ναυτικών βρίσκεται σε καλή κατάσταση», τονίζεται επίσης στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο, όταν και κρατήθηκε το νοτιοκορεατικό πλοίο από τις ιρανικές αρχές, πυροδοτήθηκε μια κλιμάκωση των σχέσεων Σεούλ και Τεχεράνης. Το Ιράν κατηγόρησε τη Νότια Κορέα ότι «πολιτικοποιούσε» το συμβάν, ενώ την ίδια ώρα την καλούσε να αποδεσμεύσει κεφάλαια ύψους $7 δισ. που προορίζονται για την ιρανική οικονομία.

Ιρανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι έλαβαν τις απαραίτητες δεσμεύσεις από Ιρανούς ομολόγους τους για «άμεση επίλυση του ζητήματος».

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.