Η πρόταση για την ανακατασκευή του λιμανιού της Βηρυτού

Η πρόταση για την ανακατασκευή του λιμανιού της Βηρυτού

185
Η πρόταση για την ανακατασκευή του λιμανιού της Βηρυτού

Σύμφωνα με τον πρέσβη της Γερμανίας στη Βηρυτό, όπως μεταδίδει το Reuters, πολλές ιδιωτικές εταιρείες αναμένεται να παρουσιάσουν , μία πρόταση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στις αρχές του Λιβάνου προκειμένου να ανακατασκευαστεί το Λιμάνι της Βηρυτού, σε μία προσπάθεια να αποτραπεί η οικονομική κατάρρευση της χώρας.

Μια χημική έκρηξη στο λιμάνι τον περασμένο Αύγουστο είχε ως αποτέλεσμα 200 άτομα να χάσουν τη ζωή τους, χιλιάδες να τραυματιστούν και ολόκληρες γειτονιές να καταστραφούν στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, βυθίζοντας τη χώρα στη χειρότερη πολιτική και οικονομική κρίση μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-1990.

Aν και η πρόταση δεν αποτελεί πρωτοβουλία της Γερμανικής Κυβέρνησης όπως αρχικά είχε δημοσιευτεί αλλά αρκετών ιδιωτικών εταιρειών, προβλέπει τόσο την ανακατασκευή του λιμένα όσο και την ανάπλαση πάνω από 100 εκταρίων γης πλησίον αυτού. Το κόστος του εγχειρήματος εκτιμάται ότι θα στοιχίσει μεταξύ $5 δισ. και $15 δισ. δολάρια ενώ αναμένεται ότι θα δημιουργήσει ως και 50.000 θέσεις εργασίας.

Aξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των εταιρειών που συμμετείχαν στην εκπόνηση της πρότασης συμπεριλαμβάνονται ο διαχειριστής τερματικών του Αμβούργου Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA), η κατασκευαστική ΗPC, η συμβουλευτική Roland Berger και η επενδυτική εταιρεία Colliers.

Φωτό: Αshid Κhreiss/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.