
Με κατηγορηματικό τρόπο ο πρέσβης της Σρι Λάνκα στην Κίνα, Palitha Kohona, διέψευσε τις φήμες ότι η χώρα της Νότιας Ασίας θα παρατείνει την 99χρονη χρηματοδοτική μίσθωση του λιμανιού Hambantota στους Κινέζους.
Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του ο πρέσβης Kohona τόνισε ότι η χώρα του «ποτέ δεν θα αποτελέσει ένα αβύθιστο αεροπλανοφόρο αποτελώντας απειλή για οποιονδήποτε άλλο», αναφερόμενος στα παιχνίδια εξουσίας της Κίνας με τις ΗΠΑ και την Ινδία.
Η τοποθεσία του λιμανιού Hambantota στους πλέον πολυσύχναστους ναυτιλιακούς διαδρόμους της Νότιας Ασίας το καθιστά έναν σημαντικό κόμβο στον Ινδικό Ωκεανό. Το συγκεκριμένο λιμάνι χρηματοδοτήθηκε και κατασκευάστηκε από κινεζικές εταιρείες και συχνά αποτελεί αντικείμενο δριμείας κριτικής από αναλυτές της Δύσης, και όχι μόνο, οι οποίοι υπογραμμίζουν την τακτική του «debt-trap diplomacy» των Κινέζων για να αυξήσουν τη γεωπολιτική τους επιρροή. Αυτό ουσιαστικά για το οποίο κατηγορούνται οι Κινέζοι είναι ότι αναλαμβάνουν projects χρηματοδότησης σε κόμβους-κλειδιά, τα οποία, λόγω αδυναμίας αποπληρωμής από τις αντίστοιχες χώρες στις οποίες αναπτύσσονται, περνούν στα κινεζικά χέρια. Κάτι τέτοιο συνέβη και με τον εν λόγω λιμένα στη Σρι Λάνκα.
Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα του 2000 το Κολόμπο (οικονομική πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα) ήλθε σε συμφωνία με το Πεκίνο για την κατασκευή ενός λιμανιού στη Hambantota. Αρχικά η συμφωνία θεωρούνταν αμοιβαία επωφελής: από τη μία η Σρι Λάνκα θεωρούσε σημαντικά τα οικονομικά οφέλη από τη διαχείριση του λιμένα και από την άλλη η Κίνα έκανε ένα σημαντικό άνοιγμα στον Ινδικό Ωκεανό. Ωστόσο, από το 2015, η ύφεση στη Σρι Λάνκα την κατέστησε ανίκανη να αποπληρώσει τα μεγάλα δάνειά της από την Κίνα, τα οποία προορίζονταν για υποδομές, και εν τέλει το 2017 το λιμάνι Hambantota πέρασε σε κινεζικά χέρια για 99 χρόνια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του South China Morning Post, o κ. Kohona ανέφερε επίσης στη συνέντευξή του ότι το χρέος της Σρι Λάνκα στην Κίνα για την κατασκευή του λιμένα ανέρχεται σε κάτω από 10% επί του συνολικού και ως εκ τούτου «δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα».
Η Ινδία από την πλευρά της, ο άσπονδος εχθρός της Κίνας στην περιοχή, έχει εκφράσει επανειλημμένως τις ανησυχίες της για την κινεζική προσπάθεια επέκτασης στον Ινδικό Ωκεανό μέσω επενδύσεων σε λιμενικές υποδομές, οι οποίες, πέραν του Hambantota, περιλαμβάνουν ένα ακόμα λιμάνι στη δυτική ακτή της Σρι Λάνκα, το λιμάνι Gwadar στο Πακιστάν και το λιμάνι Kyaupkpyu στη Μιανμάρ.
Φωτό: Postcardtrip/ Pixabay
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Τα Ναυτικά Χρονικά παρουσιάζουν στο τεύχος Ιουνίου 2025 την επικαιρότητα στον χώρο της ναυτιλιακής, οικονομικής και πολιτικής ειδησεογραφίας. Πιο συγκεκριμένα, στο τεύχος των Ναυτικών Χρονικών…
Σε μια περίοδο έντονου μετασχηματισμού για τη ναυτιλία, όπου οι πρακτικές για περιβαλλοντική βιωσιμότητα επαναπροσδιορίζουν τα δεδομένα μέσω υιοθέτησης νέων τεχνολογιών, η ανάγκη για…
Οι αρχές του Ιράν δεν έκρυψαν τις «σοβαρές αμφιβολίες» τους για την πρόθεση του Ισραήλ να τηρήσει την κατάπαυση του πυρός, σε εφαρμογή από…
Εξ αφορμής της έναρξης ισχύος της Σύμβασης του Χονγκ Κονγκ, η BIMCO προχώρησε σε έκδοση έκθεσης αναφορικά με τις εκτιμώμενες ανακατατάξεις στην αγορά της…
Η Red Sea Gateway Terminal (RSGT) της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε τη στρατηγική επέκτασή της σε τερματικούς σταθμούς πολλαπλών χρήσεων (multi-purpose) σε τέσσερις υφιστάμενες στρατηγικές…
Απόφαση-ορόσημο για την ενίσχυση της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των παράκτιων κοινοτήτων έλαβαν πρόσφατα οι Υπουργοί Περιβάλλοντος 15 ευρωπαϊκών κρατών. Στο πλαίσιο συνάντησης…
Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, έπειτα από την κατακόρυφη άνοδο που πυροδότησε πρόσφατα η σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν. Σύμφωνα με…
Σαν κεραυνός εν αιθρία «έπεσε» στις 25 Ιουνίου η είδηση ότι η Shell και η BP συμμετείχαν πρόσφατα σε συνομιλίες για συγχώνευση των δραστηριοτήτων…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ