Τα «απόνερα» του «Ever Given» στα δρομολόγια των συμμαχιών στην αγορά τακτικών...

Τα «απόνερα» του «Ever Given» στα δρομολόγια των συμμαχιών στην αγορά τακτικών γραμμών

236
Τα «απόνερα» του «Ever Given» στα δρομολόγια των συμμαχιών στην αγορά τακτικών γραμμών

O Απρίλιος αποτελούσε παραδοσιακά τον μήνα κατά τον οποίο οι τρεις συμμαχίες στην αγορά τακτικών γραμμών αναπροσάρμοζαν τα δρομολόγιά τους στον εμπορικό δρόμο Ανατολής-Δύσης. Ωστόσο, λόγω της συμφόρησης που παρατηρείται σε πολλούς λιμένες αλλά και των σημαντικών καθυστερήσεων που αυτή έχει προκαλέσει στην εκτέλεση των δρομολογίων τους, η κατάσταση φέτος φαίνεται πως είναι πολύ διαφορετική.

Η συμμαχία THE Alliance ανακοίνωσε και επισήμως ότι μέρος της αναδιοργάνωσης των δρομολογίων μεταξύ Βόρειας Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών στον εμπορικό δρόμο του Ατλαντικού έπρεπε να αναβληθεί, λόγω των επιχειρησιακών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η βιομηχανία. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την Alphaliner, η αναθεώρηση του δικτύου των εταιρειών τακτικών γραμμών και σε άλλους εμπορικούς δρόμους αναμένεται να καθυστερήσει μέχρι τον Μάιο.

Ήδη πριν από το κλείσιμο της Διώρυγας του Σουέζ από το «Ever Given» για σχεδόν μία εβδομάδα, οι καθυστερήσεις στην εκτέλεση των δρομολογίων για τις εταιρείες τακτικών γραμμών ήταν αναπόφευκτες. Πλέον, μετά και την επαναλειτουργία της διώρυγας, η κατάσταση είναι σαφώς πιο επιβαρυμένη, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο για τις εταιρείες την αναδιοργάνωση των δρομολογίων τους.

Μάλιστα, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην εν λόγω αγορά είναι ότι η Μaersk, η οποία αναμένει ότι το ατύχημα στο Σουέζ θα έχει επίδραση σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, οδηγώντας σε σημαντική μείωση της χωρητικότητας και σε ελλείψεις εξοπλισμού (εμπορευματοκιβώτια) για πολλές εβδομάδες ενδεχομένως, αποφάσισε να διακόψει προσωρινά και για το άμεσο μέλλον τόσο τις κρατήσεις μέσω της ηλεκτρονικής της πλατφόρμας όσο και τα βραχυπρόθεσμα συμβόλαιά της, επηρεάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις εξαγωγές σε πολλές αγορές ανά τον κόσμο.

Φωτό: SUEZ CANAL AUTHORITY/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.