Σταθερά προσηλωμένη στον άνθρακα η Κίνα παρά την άνοδο των ΑΠΕ

Σταθερά προσηλωμένη στον άνθρακα η Κίνα παρά την άνοδο των ΑΠΕ

118
Σταθερά προσηλωμένη στον άνθρακα η Κίνα παρά την άνοδο των ΑΠΕ

Έκθεση σχετικά με την παγκόσμια ανασκόπηση ηλεκτρικής ενέργειας από το think tank για το κλίμα και την ενέργεια Ember εκτιμά ότι η παγκόσμια ηλεκτρική ενέργεια με καύση άνθρακα μειώθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, κατά 4%, το 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η πτώση αυτή συνοδεύτηκε από αντίστοιχη αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας που προήλθε από αιολική και ηλιακή ενέργεια [συνολικά πάνω από 314 terawatt ώρες (TWh) στην παραγωγή].

Στην Κίνα, ωστόσο, η καύση άνθρακα αυξήθηκε κατά 2% το 2020. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Κίνα αντιπροσωπεύει τώρα το 53% του συνολικού χαρτοφυλακίου παραγωγής καύσης άνθρακα. Η πίεση για να αντιμετωπιστούν η οικονομική ανάπτυξη και η ανάγκη των καταναλωτών για περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια ωθεί προς τα πάνω την κινεζική χωρητικότητα άνθρακα, σύμφωνα με την Ember. Η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας έχει αυξηθεί πάνω από 1.880 TWh τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η Ember κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παγκόσμιες εκπομπές εξακολουθούν να είναι υψηλότερες από το 2015. Η παραγωγή άνθρακα έχει μειωθεί λιγότερο από 1% από το 2015, καθώς η μεταστροφή των ανεπτυγμένων χωρών προς εναλλακτικές πηγές ενέργειας και η ανάπτυξη της κινεζικής ικανότητας μάχονται μεταξύ τους. Παράλληλα, η παραγωγή φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 11%.

Η Κίνα, ωστόσο, αντλεί το 10% των ενεργειακών αναγκών της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Η επέκταση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας [821 TWh] στην Κίνα, αν και εντυπωσιακή, δεν μπορούσε να καλύψει τη σημαντική αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας», αναφέρει η περίληψη της έκθεσης Ember. «Προκειμένου να διατηρηθεί η επάρκεια του ηλεκτρικού ρεύματος, ο άνθρακας έπρεπε επίσης να αυξηθεί, παρέχοντας το 39% της αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας [734 TWh από 1.884 TWh]».

Στην άλλη μεγάλη αναπτυσσόμενη αγορά στον κόσμο, την Ινδία, η παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ αντίθετα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα μειώθηκε κατά 4% το 2020, λόγω της χαμηλότερης ζήτησης εξαιτίας της πανδημίας. Η Ινδία αντιμετωπίζει τις ίδιες ανοδικές πιέσεις στην αγορά με την Κίνα, με τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας να αυξάνεται 18% από το 2015.

Οι ΗΠΑ έχουν μειώσει την παραγωγή άνθρακα κατά 43% από το 2015, αλλά είναι υπεύθυνες για περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας αύξησης της ενέργειας με φυσικό αέριο τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η έκθεση της Ember χρησιμοποιεί ένα παγκόσμιο σύνολο δεδομένων για την παραγωγή και τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε 217 χώρες από το 2000. Τα δεδομένα του 2020 περιλαμβάνουν το 90% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.