Στα σκαριά το πρώτο λιμάνι βαθέων υδάτων της Νιγηρίας

Στα σκαριά το πρώτο λιμάνι βαθέων υδάτων της Νιγηρίας

161
Στα σκαριά το πρώτο λιμάνι βαθέων υδάτων της Νιγηρίας

Το πρώτο λιμάνι βαθέων υδάτων της Νιγηρίας στη Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου του Λάγος, ο βαθμός ολοκλήρωσης του οποίου βρίσκεται στο 48%, αναμένεται, σύμφωνα με το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua, να ξεκινήσει την εμπορική του λειτουργία το α΄ τρίμηνο του 2023.

Εν προκειμένω, ο λιμένας του Lekki, ο οποίος κατασκευάζεται από την China Harbour Engineering Company, βρίσκεται εντός της Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου του Λάγος, που δημιουργήθηκε το 2012 για να αναβαθμίσει την οικονομική θέση του Λάγος ως κατασκευαστικού και μεταφορικού κόμβου στη Δυτική Αφρική, και αναμένεται να καταλάβει 90 από τα συνολικά 830 εκτάρια γης της Ζώνης.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Λάγος, κ. Sanwo-Olu, ο λιμένας του Lekki θα δύναται να εξυπηρετεί πλοία χωρητικότητας έως 18.000 TEUs, ήτοι χωρητικότητας τέσσερις φορές μεγαλύτερης από αυτά που εξυπηρετούνται σήμερα στις υφιστάμενες λιμενικές εγκαταστάσεις της Apapa, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στη σημαντική μείωση του κόστους μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Η ολοκλήρωση του λιμένα αναμένεται να αναβαθμίσει τη συνολική ικανότητα διακίνησης φορτίων της χώρας, αλλά και να δημιουργήσει περισσότερες από 170.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση του ΑΕΠ της Νιγηρίας.

Τέλος, σύμφωνα με τη Λιμενική Αρχή της Νιγηρίας, ο λιμένας του Lekki αναμένεται να διαχειρίζεται σε ετήσια βάση περί τα 2,7 εκατ. TEUs, 16 εκατ. μετρικούς τόνους υγρού φορτίου και 4 εκατ. μετρικούς τόνους ξηρού φορτίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.