1821: Αναγνώσεις του Ναυτικού Αγώνα μέσα από τα Ναυτικά Χρονικά

1821: Αναγνώσεις του Ναυτικού Αγώνα μέσα από τα Ναυτικά Χρονικά

476
1821: Αναγνώσεις του Ναυτικού Αγώνα μέσα από τα Ναυτικά Χρονικά

Με αφορμή τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, τα Ναυτικά Χρονικά κάνουν μια αναδρομή στο παρελθόν και στα διαχρονικά αφιερώματα του περιοδικού στην Επανάσταση του 1821.

Ο εμπορικός στόλος των Ελλήνων αλλά κυρίως οι Έλληνες ναυτικοί αποτέλεσαν έναν από τους βασικούς παράγοντες της επιτυχούς έκβασης της Επανάστασης σε στεριά και θάλασσα.

Ως βασικός πυλώνας του θαλασσινού αυτού αγώνα αναδεικνύεται η συμμετοχή των καπεταναίων της Ύδρας, των Σπετσών και των Ψαρών, οι οποίοι διέθεσαν απλόχερα τόσο τους στόλους τους όσο και την περιουσία τους για την υποστήριξη των πολεμικών επιχειρήσεων.

Η απουσία οργανωμένου πολεμικού ναυτικού ανάγκασε τον πολυάριθμο εμπορικό στόλο των Ελλήνων να μετατραπεί σε πολεμικό, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει δυναμικά την παρουσία της Επανάστασης στη θάλασσα. Ταυτόχρονα, το ελληνικό ναυτικό, με την πολυσήμαντη δραστηριότητά του, έθεσε τις βάσεις για τη δυναμική υποστήριξη των χερσαίων δυνάμεων του Αγώνα.

Η καθοριστική συμμετοχή των Ελλήνων καπετάνιων στην Επανάσταση που απελευθέρωσε τη χώρα μας αποδεικνύει όχι μόνο τη διαρκή σχέση της πατρίδας μας με τη θάλασσα, αλλά και την κοινή πορεία του ελληνικού εμπορικού ναυτικού με τη δημιουργία και την άνθηση του ελληνικού κράτους.

Μέσα από τη μελέτη της ιστορίας της Επανάστασης, διαφαίνεται η διαχρονική προσφορά των παραδοσιακών ναυτικών οικογενειών και των καπετανόσπιτων. Δεν πρέπει να λησμονηθεί και η ανάδειξη σπουδαίων γυναικείων προσωπικοτήτων, που με τη δράση τους βοήθησαν τα μέγιστα στην επιτυχή έκβαση του Αγώνα.

Τα Ναυτικά Χρονικά, θέλοντας να υπενθυμίσουν αλλά και να διατηρήσουν ζωντανή αυτή τη μνήμη, δημοσίευαν αφιερώματα που σχετίζονταν όχι μόνο με τη δράση του ναυτικού στην Επανάσταση του 1821, αλλά και με την προεπαναστατική κατάσταση του ελληνικού εμπορικού στόλου και την πορεία του μετά τη λήξη των εχθροπραξιών και την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Ενδεικτικά αφιερώματα των Ναυτικών Χρονικών για τη συμμετοχή της ναυτιλίας στην Επανάσταση του 1821 μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

https://archive.naftikachronika.gr/issue1971

https://archive.naftikachronika.gr/issue1956

https://archive.naftikachronika.gr/issue1958

https://archive.naftikachronika.gr/issue1974

«Η ψηφιοποίηση του αρχείου των τευχών από το 1931 έως το 1983 είναι μια ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ευγενίδου, στη μνήμη της Μαριάνθης Σίμου».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.