Πτώση 44% για τα κέρδη της Saudi Aramco το 2020

Πτώση 44% για τα κέρδη της Saudi Aramco το 2020

122
Πτώση 44% για τα κέρδη της Saudi Aramco το 2020

Η Saudi Aramco, ο κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας της Σαουδικής Αραβίας, ανακοίνωσε ότι σημείωσε πτώση των κερδών του κατά 44% πέρυσι, καθώς οι περιορισμοί εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19 μείωσαν τη ζήτηση καυσίμων σε όλο τον κόσμο.

Η Aramco, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο, ανέφερε κέρδη $49 δισ. το 2020, από $88,2 δισ. το προηγούμενο έτος. Ο διευθύνων σύμβουλος, Amin Nasser, περιέγραψε το προηγούμενο έτος ως ένα από τα πιο δύσκολα χρόνια στην ιστορία.

Παρά την πτώση, η Aramco δήλωσε ότι θα καταβάλει $75 δισ. σε μερίσματα στους μετόχους της. Η εταιρεία άρχισε να πωλεί μετοχές τον Δεκέμβριο του 2019, ωστόσο η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας συνεχίζει να κατέχει περισσότερο από το 98%, αναφέρει το Associated Press.

Όπως συνέβη και με τους ανταγωνιστές της, η Aramco αντιμετώπισε ιστορικές αντιξοότητες στις αγορές πετρελαίου, που προκάλεσε ο κορoνοϊός.

Η έκθεση κερδών της Aramco έρχεται μετά από επιθέσεις εναντίον των εγκαταστάσεών της, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης με drone την περασμένη εβδομάδα, την οποία ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη. Η εταιρεία δήλωσε ότι οι επιθέσεις δεν επηρέασαν τις δραστηριότητές της.

Τα στοιχεία της Aramco για το 2020 ήταν λίγο κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών, αλλά εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν από τα υψηλότερα κέρδη κάθε εταιρείας, σύμφωνα με το CNBC, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του σαουδαραβικού κολοσσού δήλωσε ότι διαβλέπει ενθαρρυντικά σημάδια: «Βλέπουμε αύξηση της ζήτησης στην Ασία και επίσης θετικά σημάδια αλλού. Παραμένουμε σίγουροι ότι θα βρεθούμε σε θέση ισχύος μετά το πέρας της πανδημίας».

Φωτό: Ali Haider/ AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.