Το πρώτο σιδηροδρομικό δίκτυο που θα διατρέχει κάθετα τη Βόρεια Αμερική

Το πρώτο σιδηροδρομικό δίκτυο που θα διατρέχει κάθετα τη Βόρεια Αμερική

151
Το πρώτο σιδηροδρομικό δίκτυο που θα διατρέχει κάθετα τη Βόρεια Αμερική

Η καναδική εταιρεία Canadian Pacific Railway Ltd. (CP) συμφώνησε να εξαγοράσει την αμερικανική Kansas City Southern έναντι 25 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, επιδιώκοντας τη δημιουργία ενός σιδηροδρομικού δικτύου μήκους 20.000 μιλίων που θα συνδέει τον Καναδά, τις ΗΠΑ και το Μεξικό.

Με την εξαγορά, η CP θα έχει πλέον πρόσβαση στο εκτεταμένο σιδηροδρομικό δίκτυο των μεσοδυτικών αμερικανικών πολιτειών, το οποίο συνδέει τα τεράστια αγροκτήματα στο Κάνσας και στο Μισούρι με λιμάνια κατά μήκος του Κόλπου του Μεξικού, ενώ θα έχει πρόσβαση και στο Μεξικό, το οποίο αντιπροσώπευε σχεδόν το ήμισυ των εσόδων της Kansas City Southern πέρυσι.

Η νέα εταιρεία, που θα ονομάζεται Canadian Pacific Kansas City ή CPKC, θα έχει έσοδα περίπου 8,7 δισ. δολάρια ΗΠΑ και σχεδόν 20.000 υπαλλήλους.

Η συμφωνία έρχεται καθώς το εμπόριο μεταξύ των τριών εθνών αναμένεται να αυξηθεί υπό τη διοίκηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Τζο Μπάιντεν συνομίλησε με τους ηγέτες του Καναδά και του Μεξικού, στις πρώτες του κλήσεις με ξένους ομολόγους του, όπου συζητήθηκαν θέματα από το εμπόριο έως την αλλαγή του κλίματος.

Το Μεξικό είναι ένας κρίσιμος προμηθευτής αυτοκινήτων, ηλεκτρονικών ειδών και τροφίμων και ένας σημαντικός πελάτης σιτηρών, καυσίμων και καταναλωτικών αγαθών – με το διμερές εμπόριο να αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω με την επικύρωση του εμπορικού συμφώνου ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά τον ερχόμενο Ιούλιο.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο της Kansas City συνδέει επίσης τις μεγαλύτερες βιομηχανικές πόλεις και τα λιμάνια του Μεξικού με τις ΗΠΑ, γεγονός που πιθανώς να αποτελέσει σημαντικό όφελος εάν η πανδημία του κορονοϊού και οι δεσμοί μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ωθήσουν τις αμερικανικές εταιρείες να μετακινήσουν την παραγωγή από την Ασία στη Βόρεια Αμερική.

Φωτό: Andrew Coop/ Unspash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.