Κίνα-Αυστραλία: Οι αποκλεισμένοι ναυτικοί και η παρέμβαση του Παναμά

Κίνα-Αυστραλία: Οι αποκλεισμένοι ναυτικοί και η παρέμβαση του Παναμά

830
Κίνα-Αυστραλία: Οι αποκλεισμένοι ναυτικοί και η παρέμβαση του Παναμά

Tην άμεση παρέμβαση του ΙΜΟ και του Γενικού Γραμματέα Kitack Lim για τα πλοία και τους ναυτικούς που είναι εγκλωβισμένοι εδώ και αρκετό καιρό έξω από κινεζικά λιμάνια λόγω των εμπορικών διενέξεων Κίνας-Αυστραλίας ζητά η Ναυτιλιακή Αρχή του Παναμά.

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι περίπου 74 bulk carriers έμφορτα με αυστραλιανό άνθρακα και πάνω από 1.500 ναυτικοί είναι ακινητοποιημένοι σε κινεζικά αγκυροβόλια, αναμένοντας να ξεφορτώσουν, ως απόρροια της ανεπίσημης απαγόρευσης από πλευράς Κίνας για εισαγωγές άνθρακα από την Αυστραλία.

Μάλιστα, πολλά από αυτά τα πλοία, όπως και τα πληρώματά τους, είναι αποκλεισμένα για εννέα μήνες. Συνεπώς, λόγω και των περιορισμών της πανδημίας, αρκετοί ναυτικοί δεν μπορούν να ξεμπαρκάρουν.

«Αποστολή μας είναι να βρούμε μια λογική λύση προκειμένου τα πληρώματα των πλοίων αυτών να επιστρέψουν στα σπίτια τους», ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας του Παναμά, Arch. Noriel Araúz, προσθέτοντας ότι η διπλωματική ισχύς του ΙΜΟ μπορεί να συμβάλει

προκειμένου να γίνει γνωστό στις αρμόδιες αρχές ότι, λόγω μιας εμπορικής διαφωνίας, τα δικαιώματα και η ευημερία των ναυτικών αγνοούνται.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου οι κινεζικές αρχές άναψαν το πράσινο φως, προκειμένου τα πλοία «MV Anastasia» και «MV Jag Anand», με Ινδούς ναυτικούς, να ξεφορτώσουν και εν συνεχεία να πραγματοποιηθούν οι αντικαταστάσεις ναυτικών μέσω Ιαπωνίας.

Φωτό: Stephen Morrison/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.