Η τεχνολογία 5G προς την αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας στα λιμάνια

Η τεχνολογία 5G προς την αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας στα λιμάνια

191
Η τεχνολογία 5G προς την αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας στα λιμάνια

Η πρωτοβουλία 5G Barcelona, μαζί με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telefónica, τον παγκόσμιο διαχειριστή τερματικών APM Terminals και το ίδρυμα Mobile World Capital Barcelona, που προωθεί την αναβάθμιση των ψηφιακών τεχνολογιών στην πόλη της Βαρκελώνης, εργάζονται από κοινού, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η APMT, σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που στόχο έχει τη βελτίωση της ασφάλειας στα λιμάνια μέσω της αξιοποίησης των 5G δικτύων.

Πιο συγκεκριμένα, το σύστημα που αναπτύσσεται αναμένεται να συγχωνεύσει διαφορετικές προηγμένες τεχνολογίες επικοινωνίας και εντοπισμού, οι οποίες θα διασυνδέουν μηχανολογικό εξοπλισμό, οχήματα και ανθρώπινο δυναμικό σε πραγματικό χρόνο, διαμοιράζοντας πληροφορίες αναφορικά με τη θέση και την πορεία τους εντός του τερματικού, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο συντονισμός της λιμενικής κυκλοφορίας αλλά και η έγκαιρη προειδοποίηση των οδηγών οχημάτων σε περίπτωση κινδύνου ατυχήματος. Ο κύριος στόχος του έργου είναι να ελαχιστοποιηθεί ο πιθανός κίνδυνος σύγκρουσης και ατυχημάτων μεταξύ κινητών μηχανημάτων και εγκατεστημένου εξοπλισμού, οχημάτων και ατόμων στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων της ΑPMT.

Τα Straddle Carriers του τερματικού θα είναι εξοπλισμένα με μονάδες ικανές να επικοινωνούν μέσω δικτύων 5G και της τεχνολογίας C-V2X τόσο μεταξύ τους όσο και με τα υπόλοιπα φορτηγά, τους οδηγούς τους και το προσωπικό του τερματικού, που θα διαθέτουν κινητά 5G smartphone, τα οποία θα έχουν επίσης εγκατεστημένη την εφαρμογή C-V2X.

Μέσω ενός συστήματος συναγερμού, τόσο οι χειριστές των γερανογεφυρών του τερματικού όσο και οι οδηγοί οχημάτων και το προσωπικό εδάφους θα προειδοποιούνται σε περίπτωση πιθανής σύγκρουσης ανάμεσα σε σταθερά και κινητά στοιχεία, ενώ επιπροσθέτως θα στέλνεται και άμεση ειδοποίηση στο κέντρο ελέγχου σε περίπτωση σύγκρουσης.

Η φάση των δοκιμών του έργου αναμένεται να ξεκινήσει έως το καλοκαίρι, ενώ, βάσει των αποτελεσμάτων που θα εξαχθούν, το σύστημα ενδέχεται να αναπαραχθεί και να εφαρμοστεί και σε άλλα λιμενικά τερματικά, προκειμένου να συμβάλει στην πρόληψη εργατικών ατυχημάτων.

Φωτό: Oleg Ilyushin/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.