HΠΑ-Κίνα: Νέες διά θαλάσσης ροές αιθανόλης

HΠΑ-Κίνα: Νέες διά θαλάσσης ροές αιθανόλης

105
HΠΑ-Κίνα: Νέες διά θαλάσσης ροές αιθανόλης

Τρία πλοία έμφορτα με αιθανόλη από το US Gulf Coast κατευθύνονται στην Κίνα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο Reuters κύκλοι της αγοράς, δείγμα ότι οι εν λόγω εξαγωγές από τις ΗΠΑ στην Κίνα αυξάνονται σημαντικά.

Μάλιστα οι συγκεκριμένες εξαγωγές αναμένεται να ξεπεράσουν σε όγκο τις συνολικές κινεζικές εισαγωγές αμερικανικής αιθανόλης του περασμένου έτους, εξέλιξη άκρως θετική για τη συγκεκριμένη βιομηχανία των ΗΠΑ, η οποία πέρυσι κατέγραψε σημαντικές απώλειες λόγω της πανδημίας. Εάν τα δεξαμενόπλοια είναι πλήρως φορτωμένα, η Κίνα θα παραλάβει 720.000 βαρέλια αμερικανικής αιθανόλης, όταν ολόκληρο το 2020 οι συγκεκριμένες εισαγωγές δεν ξεπερνούσαν τα 506.000 βαρέλια.

Καθένα από τα πλοία με προορισμό την Κίνα έχει μεταφορική ικανότητα 30.000 τόνων ή 240.000 βαρελιών αιθανόλης, χωρίς ωστόσο να γίνεται γνωστός ο ακριβής όγκος που μεταφέρεται. Άγνωστο παραμένει επίσης το πότε τα πλοία με τα φορτία αιθανόλης θα φτάσουν στην Κίνα, με το δημοσίευμα του Reuters να αναφέρει ότι δύο από τα τρία πλοία αναχώρησαν από τις ΗΠΑ στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου.

Τον Ιανουάριο, η Archer-Daniels-Midland, commodity trader με έδρα το Σικάγο, εκτίμησε ότι η Κίνα έχει αγοράσει 200 εκατ. γαλόνια αμερικανικής αιθανόλης (4,76 εκατ. βαρέλια) για το α΄ εξάμηνο του 2021.

Παρά το γεγονός ότι η Κίνα τα τελευταία χρόνια δεν αποτελεί σημαντικό εισαγωγέα αιθανόλης, η μείωση των εγχώριων προμηθειών καλαμποκιού, πρώτης ύλης για την παραγωγή του καυσίμου, σε συνδυασμό με την πτώση της τιμής στις ΗΠΑ καθιστούν τις εισαγωγές ελκυστική επιλογή.

Φωτό: Tudor Radu/ Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.