Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Δωρεά δύο νέων ελικοπτέρων στον στόλο του ΕΚΑΒ

    565
    Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Δωρεά δύο νέων ελικοπτέρων στον στόλο του ΕΚΑΒ

    Σήμερα, Τετάρτη 3 Μαρτίου, 2021 προσγειώθηκαν στην Ελλάδα 2 ελικόπτερα Augusta Westland 109 Trekker, δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), με στόχο την ενίσχυση της δυναμικότητας και αποτελεσματικότητας των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ.

    Η συγκεκριμένη δωρεά εντάσσεται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας του ΙΣΝ για την Υγεία, συνολικού ύψους €438 εκατομμυρίων, και συμβάλλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, καλύπτοντας τις ανάγκες αεροδιακομιδής ασθενών σε όλη την Ελλάδα και προς την Ευρώπη.

    O πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, δήλωσε: «Η πρόσβαση στην υγεία είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη, όπου και αν βρίσκεται. Η άμεση υγειονομική περίθαλψη δεν θα πρέπει να βασίζεται στο ποιος είναι ή πού ζει κανείς στη χώρα. Με τη δωρεά για τα νέα πτητικά μέσα, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας του ΙΣΝ για την Υγεία, προσπαθούμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ και κατ’ επέκταση το αίσθημα ασφάλειας που οφείλει να αισθάνεται κάθε πολίτης της χώρας».

    Τα ελικόπτερα Augusta Westland 109 Trekker της εταιρείας Leonardo, είναι η μετεξέλιξη των προηγούμενων ελικοπτέρων A109 E Power που χρησιμοποιούσε στο παρελθόν το ΕΚΑΒ. Τα νέα ελικόπτερα είναι κατά 1,50 μέτρα μακρύτερα του προηγούμενου μοντέλου, διαθέτουν τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό αεροναυτιλίας, ενώ παρέχουν τη δυνατότητα αεροδιακομιδής ενός ασθενούς στις συνθήκες εκείνες που ορίζουν τα παγκόσμια υγειονομικά πρωτόκολλα. Μεταξύ άλλων, τα ελικόπτερα προσφέρουν τη βέλτιστη είσοδο και έξοδο ασθενών και τραυματιών, ενώ διαθέτουν θερμοκοιτίδα για τη διακομιδή νεογνών και θάλαμο αρνητικής πίεσης. Θα τεθούν προς χρήση μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, μόλις ολοκληρωθούν, μεταξύ άλλων, επιμέρους παραμετροποιήσεις στον εξοπλισμό των ελικοπτέρων και ολοκληρωθούν τα απαραίτητα προγράμματα εκπαιδεύσεων στο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας.

    Η υλοποίηση της δωρεάς κατέστη δυνατή με την συνεργασία του ΙΣΝ με το Υπουργείο Υγείας στο οποίο θα ανήκει η κυριότητα των ελικοπτέρων, το ΕΚΑΒ που θα κάνει χρήση τους, και την Πολεμική Αεροπορία, η οποία θα συνδράμει στην πτητική τους λειτουργία.

    Εκτός από τα 2 ελικόπτερα, η συγκεκριμένη δωρεά στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Υγεία του ΙΣΝ περιλαμβάνει και 2 νέα αεροσκάφη, τύπου Beechcraft King Air 350C, εξοπλισμένα με τα πιο σύγχρονα όργανα αεροναυτιλίας. Τα νέα αεροσκάφη αναμένεται να παραδοθούν μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

    Τα νέα μέσα διασφαλίζουν τις ιδανικές συνθήκες για την άμεση και ασφαλή αεροδιακομιδή ασθενών και τραυματιών από απομακρυσμένες περιοχές σε κεντρικά σημεία της χώρας, όπου μπορούν να λάβουν την απαραίτητη και άμεση περίθαλψη. Τα πτητικά μέσα της δωρεάς του ΙΣΝ θα αξιοποιούνται αποκλειστικά για την ενίσχυση των αναγκών του ΕΚΑΒ με στόχο την παροχή επείγουσας προ-νοσοκομειακής ή και ιατρικής φροντίδας προς όλους, ενώ το εξειδικευμένο προσωπικό των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ (ιπτάμενοι ιατροί, διασώστες, νοσηλευτές) θα έχουν στη διάθεση τους τον πιο σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

    2-EKAV

    Βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου πραγματοποίησης αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, τα νέα πτητικά μέσα της δωρεάς του ΙΣΝ θα κατευθυνθούν στις αντίστοιχες βάσεις των αεροδιακομιδών ανά την Ελλάδα (Ελευσίνα, Ρόδος, Σύρος, Άκτιο, Θέρμη) αναλόγως με τις συνθήκες δράσης.

    Υπενθυμίζεται ότι, πέρα από την προμήθεια των νέων ελικοπτέρων και αεροσκαφών, η Πρωτοβουλία για την Υγεία του ΙΣΝ περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή τριών νέων νοσοκομείων στην Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και Σπάρτη, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025. Τα νοσοκομεία φέρουν την υπογραφή του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano, με όραμα να αποτελέσουν πρότυπα παροχής υπηρεσιών υγείας και φιλικότητας προς το περιβάλλον. Επιπλέον, η δωρεά περιλαμβάνει την προμήθεια τεσσάρων PET/CT σε τέσσερα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας. Ένα σημαντικό σκέλος της δωρεάς αφορά στην ενίσχυση του νοσηλευτικού τομέα, με την προμήθεια εξοπλισμού για τα εργαστήρια, κάλυψη εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων και χορήγηση υποτροφιών στο Τμήμα Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ και στις Νοσηλευτικές Μονάδες του Νοσοκομείου «Ο Ευαγγελισμός», εκπαιδευτικά προγράμματα για την πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, την αντιμετώπιση του τραύματος (ATCN, PHTLS, ATLS, APLS), την ενίσχυση της παιδικής και εφηβικής ψυχικής υγείας, την ενίσχυση των υποδομών του Νοσοκομείου Αττικόν καθώς και εξοπλισμό για την Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

    Πηγή, φωτό: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

     

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.