Shell: Μια απόφαση που ταράζει τα νερά

Shell: Μια απόφαση που ταράζει τα νερά

278
Shell: Μια απόφαση που ταράζει τα νερά

Μια ομάδα 42.500 γεωργών και αλιέων της Νιγηρίας μπορεί πλέον, σύμφωνα με απόφαση αρμόδιου δικαστηρίου στο Λονδίνο, να ενάγει τη Royal Dutch Shell στα δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου και να ζητήσει αποζημιώσεις για ρύπανση που προκαλείται στις ακτές και στις θάλασσες της Νιγηρίας εδώ και δεκαετίες από πετρελαιοκηλίδες.

Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι υπέστησαν ζημιές στην υγεία και στην εργασία τους επειδή οι επαναλαμβανόμενες πετρελαιοκηλίδες έχουν μολύνει και ρυπάνει τις ακτές, τους βάλτους, τα υπόγεια ύδατα και τις υδάτινες οδούς, ενώ δεν υπήρξε επαρκής καθαρισμός ή αποκατάσταση από την εναγόμενη. Ωστόσο, η Shell ισχυρίζεται ότι οι περισσότερες πετρελαιοκηλίδες στην περιοχή οφείλονται σε κλοπή ή σαμποτάζ τοπικών συμμοριών και υποστήριξαν ότι η υπόθεση πρέπει να εκδικαστεί στη Νιγηρία, όπου οι δικαστές έχουν καλύτερη κατανόηση των τοπικών συνθηκών στο Δέλτα του Νίγηρα.

Η απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου ακολουθεί την ήδη απόφαση-καταπέλτη του εφετείου στις Κάτω Χώρες πριν από δύο εβδομάδες, με την οποία η Shell καλείται να αποζημιώσει αγρότες της Νιγηρίας για πετρελαιοκηλίδες σε δύο χωριά του Δέλτα. Η απόφαση του ολλανδικού δικαστηρίου ανακοινώθηκε μετά από δεκατρία χρόνια νομικών συγκρούσεων μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων διάδικων πλευρών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.