Στην κούρσα των παραγγελιών γιγάντιων πλοίων εμπορευματοκιβωτίων και η Seaspan

Στην κούρσα των παραγγελιών γιγάντιων πλοίων εμπορευματοκιβωτίων και η Seaspan

103
Στην κούρσα των παραγγελιών γιγάντιων πλοίων εμπορευματοκιβωτίων και η Seaspan

Η Seaspan Corporation (Seaspan), θυγατρική της Atlas Corp. (Atlas), ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών τη σύναψη συμφωνίας με μεγάλο ναυπηγείο για τη ναυπήγηση δύο υπερσύγχρονων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, χωρητικότητας 24.000 TEUs, η παράδοση των οποίων αναμένεται να ξεκινήσει το α΄ εξάμηνο του 2023.

Τα εν λόγω πλοία θα φέρουν προηγμένες τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών ρύπων. Μετά την παράδοσή τους, και τα δύο πλοία συμβατικών καυσίμων θα ναυλωθούν για περίοδο δεκαοχτώ ετών από κορυφαία εταιρεία στην αγορά τακτικών γραμμών.

Τα δύο πλοία αναμένεται να χρηματοδοτηθούν με διαθέσιμα κεφάλαια που θα καταβληθούν σε μετρητά καθώς και από πρόσθετη δανειοδότηση. Από τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, ο παγκόσμιος στόλος της Seaspan αριθμούσε 127 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 1.073.000 TEUs, με τα συνολικά έσοδα από τα υφιστάμενα συμβόλαια να ανέρχονται περίπου στα $4,1 δισ. και τη μέση υπολειπόμενη περίοδο των μισθώσεων να αγγίζει τα τέσσερα έτη.

Τον Δεκέμβριο του 2020, η Seaspan ανακοίνωσε συμφωνία για πέντε νεότευκτα πλοία εμπορευματοκιβωτίων, χωρητικότητας 12.200 TEUs, τα οποία, μαζί με τις δύο νέες παραγγελίες που ανακοινώθηκαν, θα προσθέσουν σημαντική χωρητικότητα (109.000 TEUs) στον στόλο της εταιρείας τα επόμενα δύο χρόνια. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τα πέντε πλοία αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά την κατηγορία των πλοίων μεγέθους από 9.000 έως 15.000 TEUs της εταιρείας, κατηγορία που αποτελεί και το κύριο πεδίο δραστηριοποίησής της, ενώ τα δύο πλοία 24.000 TEUs θα της επιτρέψουν να επεκταθεί και στην κατηγορία των υπερμεγέθων πλοίων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.