Αθ. και Μ. Μαρτίνου: Η έκθεση για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων...

Αθ. και Μ. Μαρτίνου: Η έκθεση για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

2351
Αθ. και Μ. Μαρτίνου: Η έκθεση για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση
Θανάσης και Μαρίνα Μαρτίνου. Στιγμιότυπο από τα Βραβεία Ευκράντη 2020

Μετά από τρεις επιτυχημένες εκθέσεις, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συνεργάζεται εκ νέου με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών διοργανώνοντας την έκθεση «Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου», με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Η έκθεση, που φιλοξενείται στον χώρο «Τέχνη & Πολιτισμός» στο επίπεδο Αφίξεων του Αεροδρομίου, ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου 2020, θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου 2021 και είναι η μοναδική έκθεση που παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Η πανοραμική εικόνα που παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του αεροδρομίου αντιγράφει ένα Πανοραμικό Χαρτί Ταπετσαρίας που τυπώθηκε στη Γαλλία το 1828. Οι παραστάσεις που απεικονίζονται αναπαριστούν διάσημες αρχαιοελληνικές τοποθεσίες (Θερμοπύλες, Δελφοί, Όρος Παρνασσός), καθώς και σκηνές από τον Αγώνα των Ελλήνων (1821-1828) προκειμένου να απελευθερωθούν από τον τουρκικό ζυγό. Η Ελληνική Επανάσταση του 1821, προκάλεσε τη συμπαράσταση του δυτικού κόσμου και μεταβλήθηκε σε κίνημα «Υπέρ των Ελλήνων» με την επωνυμία Φιλελληνισμός. Η αρχαιολατρεία των Ευρωπαίων αποτελεί τον μακροβιότερο σύνδεσμο της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη. Κατά την Επανάσταση μετασχηματίστηκε σε φιλελληνισμό και αποτυπώθηκε εικαστικά σε ευρωπαϊκά έργα τέχνης. Μετά τη δημιουργία του ελληνικού κράτους υιοθετήθηκε από τους Έλληνες νεοκλασικούς καλλιτέχνες με στόχο την ανάδειξη της αδιάρρηκτης συνέχειας της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς.

Το πρωτότυπο του Πανοραμικού Χαρτιού θα παρουσιάζεται στην έκθεση «Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου» σε επιμέλεια της δρος Φανής-Μαρίας Τσιγκάκου και του καθηγητή Νικόλαου Χρ. Σταμπολίδη, που είναι έτοιμη και θα ανοίξει τις πόρτες της στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, αμέσως μόλις ξεκινήσει η λειτουργία των μουσείων. Τα έργα προέρχονται από τη Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου, μία μοναδική φιλελληνική πινακοθήκη ευρωπαϊκών έργων του 19ου αιώνα και του ελληνικού νεοκλασικισμού που εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό και παρουσιάζονται δίπλα σε σημαντικές αρχαιότητες από μεγάλα μουσεία της Ελλάδας και της Ιταλίας. Η έκθεση στοχεύει στην ανάδειξη των αρχαιολατρικών πτυχών του φιλελληνικού κινήματος, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την Επανάσταση του 1821.

Στο βίντεο μέσα στον εκθεσιακό χώρο του Αεροδρομίου, παρακολουθεί κανείς μία σύντομη ξενάγηση σε επιλεγμένα εκθέματα της έκθεσης στο Μουσείο από τους επιμελητές, δρ Φανή-Μαρία Τσιγκάκου και καθηγητή Νικόλαο Χρ. Σταμπολίδη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.