Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Αριστοτέλης Ωνάσης

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Αριστοτέλης Ωνάσης

1122
Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Αριστοτέλης Ωνάσης
Φωτό: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Σαν σήμερα, 15 Ιανουαρίου του 1906 στη Σμύρνη, γεννήθηκε ο μεγάλος ναυτέλληνας Αριστοτέλης Ωνάσης. Με πατέρα τον εύπορο καπνέμπορο Σωκράτη Ωνάση, φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Σμύρνη στην καταστροφή του 1922.

Μετά τον ερχομό του στην Ελλάδα, παρέμεινε στην Αθήνα μόλις ένα χρόνο πριν φύγει για την Αργεντινή το 1923.

Το 1932, μετά το θάνατο του πατέρα του, ο Ωνάσης πήρε την επιχειρηματική απόφαση που θα καθόριζε το υπόλοιπο της ζωής του. Αγόρασε τα πρώτα του πλοία τα οποία ονόμασε “Socratis Onassis” και “Pinelopi Onassi”, τα ονόματα γονιών του. Το 1946 παντρεύτηκε την Αθηνά (Τίνα) Λιβανού, κόρη του μεγάλου ευεργέτη Σταύρου Λιβανού και απέκτησαν δύο παιδιά: τον Αλέξανδρο (1948) και την Χριστίνα (1950).

Πολύ γρήγορα αναδείχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους πλοιοκτήτες του κόσμου κυρίως στους τομείς των πετρελαιοφόρων. Το όνομά του έγινε συνώνυμο του μύθου όχι μόνο στους ναυτιλιακούς και επιχειρηματικούς παράγοντες αλλά και στον απλό κόσμο.

Το 1957 ξεκινά τη λειτουργία της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Παράλληλα το 1957 γνωρίζει τη Μαρία Κάλλας. H θυελλώδης σχέση τους φέρνει τους δύο Έλληνες στο προσκήνιο αλλά και στα πρωτοσέλιδα του τύπου της εποχής. Το 1963, ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγοράζει τον Σκορπιό, ένα μικρό νησί ανάμεσα στη Λευκάδα και το Μεγανήσι. Η χρυσή εποχή του νησιού ξεκινά μετά τον γάμο του Ωνάση με την Τζάκι Κένεντι το 1968, με αρχηγούς κρατών, πρωθυπουργούς και παγκόσμιας φήμης καλλιτέχνες να το επισκέπτονται.

Στις 24 Ιανουαρίου 1973, ο γιος του Αλέξανδρος, σε ηλικία μόλις 25 ετών σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα. Ο χαμός του γιου του έμελλε να γίνει από τις θλιβερές στιγμές της ζωής του, που σηματοδότησε όμως τη σύσταση ενός ιδρύματος με τεράστια εθνική και διεθνή προσφορά.

Απεβίωσε στις 15 Μαρτίου 1975 στο Παρίσι και ετάφη στο εκκλησάκι της Παναγίτσας στον Σκορπιό, όπου αναπαυόταν ήδη ο γιος του και στη συνέχεια η κόρη του Χριστίνα.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης αποτελεί μέχρι και σήμερα εθνικό ευεργέτη ενώ το ίδρυμα Ωνάση μέσω των πολλών δράσεών του συνεχίζει το όραμα του ιδρυτή του. Στις διεθνείς θάλασσες το γράμμα «Ω» και οι 5 κύκλοι στα φουγάρα της Springfield Shipping είναι συνώνυμα της ποιοτικής διαχείρισης των σύγχρονων πλοίων.

Mπορείτε να διαβάσετε αναλυτικότερα την πορεία του μεγάλου Έλληνα εδώ.

202001151532388816

Aπόσπασμα από το τεύχος Ιανουαρίου 1974 των Ναυτικών Xρονικών

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.