Τεχεράνη σε Σεούλ για την κράτηση πλοίου: «Μην πολιτικοποιείτε το ζήτημα»

Τεχεράνη σε Σεούλ για την κράτηση πλοίου: «Μην πολιτικοποιείτε το ζήτημα»

124
Τεχεράνη σε Σεούλ για την κράτηση πλοίου: «Μην πολιτικοποιείτε το ζήτημα»

Δριμεία κριτική εξαπέλυσε η Τεχεράνη προς τη Σεούλ την Κυριακή 10 Ιανουαρίου με αφορμή την πρόσφατη κράτηση νοτιοκορεατικού πλοίου από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Πιο συγκεκριμένα, ιρανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι το Ιράν κατηγορεί τη Νότια Κορέα ότι «πολιτικοποιεί» το συμβάν, ενώ την ίδια ώρα την καλεί να αποδεσμεύσει κεφάλαια ύψους $7 δισ. που προορίζονται για την ιρανική οικονομία.

Την Κυριακή 10 Ιανουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, Choi Jong-kun, μετέβη στην Τεχεράνη προκειμένου να συνομιλήσει για την απελευθέρωση του πλοίου «Hankuk Chemi», το οποίο είχε κρατηθεί από τις ιρανικές δυνάμεις τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου κοντά στα Στενά του Ορμούζ.

Η ιρανική πλευρά αρνήθηκε τις κατηγορίες της Νότιας Κορέας περί ομηρίας του πληρώματος του πλοίου και τόνισε ότι η Σεούλ κρατά «ομήρους» ιρανικά κεφάλαια εν μέσω αμερικανικών κυρώσεων.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Abbas Araqchi, ανέφερε στον Choi Jong-kun ότι η Σεούλ θα πρέπει να αποφύγει την πολιτικοποίηση του ζητήματος και την «άκαρπη προπαγάνδα» και να επιτρέψει τη συνέχιση των νομικών διαδικασιών, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν ιρανικά ΜΜΕ.

Ο ίδιος φέρεται να τόνισε επίσης ότι για δυόμισι χρόνια οι νοτιοκορεατικές τράπεζες έχουν παγώσει την αποδέσμευση ιρανικών κεφαλαίων. «Κατά την άποψή μας, αυτό είναι απόρροια έλλειψης πολιτικής βούλησης της Σεούλ [να επιλύσει το ζήτημα] και όχι λόγω των αμερικανικών κυρώσεων»

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.