Η Βόρεια Θάλασσα, μια νέα παγκόσμια αρτηρία θαλάσσιων μεταφορών

Η Βόρεια Θάλασσα, μια νέα παγκόσμια αρτηρία θαλάσσιων μεταφορών

281
Η Βόρεια Θάλασσα, μια νέα παγκόσμια αρτηρία θαλάσσιων μεταφορών

Πρόσω ολοταχώς για τη μεσοπρόθεσμη επίτευξη υψηλών στόχων και κυρίως τη σταδιακή αύξηση της διά θαλάσσης μεταφοράς φορτίων από τη Σιβηρία ανακοίνωσε η Vostok Oil, θυγατρική της Rosneft. Κατά την πρόσφατη συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, ο κυβερνήτης της περιφέρειας (Krai) του Krasnoyarsk στη Σιβηρία, Alexander Uss, δήλωσε ότι οι επενδύσεις της Rosneft σε έργα εξόρυξης και παραγωγής στην περιοχή θα οδηγήσουν σε ετήσιο μεταφερόμενο φορτίο κατά μήκος της διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας που θα ξεπεράσει τους 100 εκατ. τόνους.

Πιο συγκεκριμένα και έως το 2030, κατά μήκος της διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας θα μεταφέρονται διά θαλάσσης σημαντικές ποσότητες όχι μόνο πετρελαίου, αλλά και άνθρακα και άλλων μετάλλων και πρώτων υλών. Όπως ανέφερε ο Ρώσος κυβερνήτης, η διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας, είτε προς προορισμούς στην Ανατολή είτε προς τη Δύση, θα μετεξελιχθεί σε μια παγκόσμια αρτηρία θαλάσσιων μεταφορών, που θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ευρασία και θα ανοίξει «ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιριών» για τη συγκεκριμένη περιφέρεια της Σιβηρίας αλλά και τη Ρωσία γενικότερα.

Η Rosneft, μέσω της Vostok Oil, ήδη επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στα κοιτάσματα στο βόρειο τμήμα της περιφέρειας Krasnoyarsk. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, σε πρώτη φάση, τα έργα εξόρυξης θα οδηγήσουν στην παραγωγή 30 εκατ. τόνων πετρελαίου για το 2024, με στόχο τους 100 εκατ. τόνους το 2030.

Φωτό: Joel Karppanen/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.