Τουρκία: Δίχως τέλος οι προκλήσεις στο Αιγαίο

    238
    Τουρκία: Δίχως τέλος οι προκλήσεις στο Αιγαίο

    Το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex, για την περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, με την οποία η Άγκυρα ανακοινώνει ότι τουρκικά σκάφη θα διεξάγουν σεισμικές ερευνητικές δραστηριότητες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή έως τις 15 Ιουνίου 2021.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η τουρκική αποστολή, η οποία θα πραγματοποιηθεί αρχικά από το σεισμικό ερευνητικό σκάφος «Oruç Reis», θα συνεχιστεί τον επόμενο χρόνο, ξεκινώντας την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου. Το «Oruç Reis» θα πραγματοποιήσει σεισμικές μελέτες στην Ανατολική Μεσόγειο μαζί με άλλα δύο πλοία, τα «Ataman» και «Cengiz Han». Επίσης θα διεξαγάγει διάφορες γεωλογικές και ωκεανογραφικές έρευνες, ενώ παράλληλα θα αναζητά πιθανά νέα κοιτάσματα.

    Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το τουρκικό πρακτορείο, με αφορμή την ελληνο-αιγυπτιακή συνεργασία τον περασμένο Αύγουστο, «η Τουρκία αντιτάχθηκε σταθερά στις προσπάθειες της Ελλάδας να επισημοποιήσει μια αποκλειστική οικονομική ζώνη που βασίζεται σε μικρά νησιά κοντά σε τουρκικές ακτές, παραβιάζοντας τα συμφέροντα της Τουρκίας, της χώρας με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή της Μεσογείου». Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι η Άγκυρα δηλώνει πως οι ενεργειακοί πόροι κοντά στην Κύπρο πρέπει να μοιραστούν «δίκαια» μεταξύ της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) και της ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νότιας Κύπρου.

    Φωτό: Turkish Navy/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.