Δεξαμενόπλοια: O ρόλος των φορτηγών στη διαμόρφωση της αγοράς

Δεξαμενόπλοια: O ρόλος των φορτηγών στη διαμόρφωση της αγοράς

154
Δεξαμενόπλοια: O ρόλος των φορτηγών στη διαμόρφωση της αγοράς

Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές φορτηγών της Ευρώπης ανακοίνωσαν τη δέσμευσή τους να σταματήσουν την πώληση οχημάτων εκπομπών ανθρακικών ρύπων έως το 2040, δηλαδή δέκα χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό.

Συμμαχία των Daimler, Scania, Man, Volvo, Daf, Iveco και Ford υπέγραψε πρόσφατα τη δέσμευσή της για σταδιακή κατάργηση των παραδοσιακών κινητήρων συμβατικών καυσίμων και ταυτόχρονα την πρόθεση να εστιάσουν στο υδρογόνο, σε τεχνολογίες μπαταριών και σε καθαρότερα καύσιμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι κατασκευαστές φορτηγών υπό την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) της ΕΕ συνεργάζονται με το Potsdam Institute for Climate Impact Research, το οποίο χρηματοδοτείται από τη Γερμανία, με στόχο την εξεύρεση βέλτιστων λύσεων με επίκεντρο το περιβάλλον. Μάλιστα σκοπεύουν να δαπανήσουν 50-100 δισ. ευρώ σε νέες τεχνολογίες.

Η ένωση δυνάμεων των κορυφαίων κατασκευαστών φορτηγών έρχεται σε μια περίοδο όπου οι Ευρωπαίοι νομοθέτες και οι κυβερνήσεις πιέζουν για τη μείωση των εκπομπών από τις οδικές μεταφορές.

Αναλυτές σημειώνουν ότι αυτή η εξέλιξη πιθανώς να ασκήσει μακροπρόθεσμα πίεση στα δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγρών καυσίμων, όπως diesel, καθώς τουλάχιστον στην Ευρώπη η ζήτηση θα παρουσιαστεί μειωμένη.

Φωτό: Sergio Suza/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.